Patru elevi au fost eliminați de la BAC. Ministerul Educației prezintă rezultatele preliminare ale sesiunii
Full Article 3 minutes read

Patru elevi au fost eliminați de la BAC. Ministerul Educației prezintă rezultatele preliminare ale sesiunii

La sesiunea de Bacalaureat din anul curent, patru candidați au fost eliminați de la examen pentru fraudă. Anunțul a fost făcut pe 27 iunie de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării. Se menționează că au promovat examenul în sesiunea de bază, până la desfășurarea contestațiilor, 65,06% din numărul total de candidați admiși în sesiune. 

La sesiunea de Bacalaureat 2022 au fost admiși 11 070 de candidați din licee, 4 184 de candidați din colegii și centre de excelență, 221 de candidați din universități, iar 146 de candidați care s-au înscris în regim extern. Ministerul precizează că la sesiune s-au înscris și 2 088 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total fiind 17 709 candidați.

Reprezentanții Ministerului spun că rata de promovare a absolvenților din licee este de 84,34%. Astfel, dintre cei 11 070 de liceeni, 9 336 au promovat examenul de Bacalaureat.

Dintre cei 4184 de candidați din colegii și centre de excelență admiși, au susținut examenul de Bacalaureat 1781 de candidați. Rata de promovare pentru acești candidații constituie 42,57%.

Din 2088 de restanțieri din sesiunile anterioare au promovat examenul 267 de candidați, ceea ce constituie 12,79%.

În total, au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea de bază, până la desfășurarea contestațiilor, 11 522 de candidați, ceea ce constituie 65,06% din numărul total de candidați admiși în sesiune, comparativ cu 72,33% la aceeași etapă în sesiunea 2021.

Numărul candidaților cu nota medie mai mare sau egală cu 8 este de 3143, față de 3026 în 2021, iar 857 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9, în comparație cu 725 în 2021.

Media 10 la examenul de bacalaureat a fost obținută, până în acest moment, de către 43 de candidați, comparativ cu 16 în 2021. Acești absolvenți sunt din raioanele/municipiile: Bălți, Căușeni, Chișinău, Drochia, Hîncești, Orhei, Soroca, Strășeni, Ștefan Vodă, Tiraspol, Ungheni.

Totodată, Ministerul precizează că în această sesiune 4 candidați au fost eliminați de la examen pentru fraudă.

În perioada 27-28 iunie 2022, candidații care nu sunt de acord cu notele obținute pot depune contestații la Centrele de Bacalaureat între orele 9:00–18:00. În aceeași perioadă, fiecare candidat își va putea vedea testele verificate la adresa bac.gov.md în baza unei parole oferite de instituția de învățământ în care și-a făcut studiile.

Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate la data de 4 iulie, după examinarea contestațiilor.

În perioada 18-25 iulie 2022 va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului de Bacalaureat. Pentru participarea la sesiunea suplimentară, în zilele de 4-5 iulie, candidații vor depune o cerere în scris la Centrul de Bacalaureat în care au susținut probele în sesiunea de bază.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: