Patru locuitori din regiunea transnistreană s-au pornit în Ucraina, dar nu li s-a permis intrarea în țară. Ce s-a întâmplat?
Full Article 3 minutes read

Patru locuitori din regiunea transnistreană s-au pornit în Ucraina, dar nu li s-a permis intrarea în țară. Ce s-a întâmplat?

La patru locuitori din regiunea transnistreană nu li s-a permis intrarea în Ucraina în baza certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile din stânga Nistrului. Așa-zisul Minister de Externe din regiunea transnistreană a anunțat că certificatele de vaccinare au fost aprobate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și nu se deosebesc de certificatele emise de autoritățile constituționale de la Chișinău.

Portalul ТСВ notează că cele patru persoane au prezentat certificate care atestă că s-au vaccinat cu serul AstraZeneca, însă nu li s-a permis accesul în Ucraina din cauza că certificatele nu aveau ștampilă moldovenească. Din spusele acelor persoane, vameșii ucraineni au declarat că nu recunosc certificatele eliberate de autoritățile din Transnistria și că este nevoie de o ștampilă a autorităților oficiale din Republica Moldova.

Așa-zisul Minister de Externe din regiunea transnistreană a anunțat că persoanelor imunizate din stânga Nistrului li se eliberează un certificat de vaccinare aprobat de OMS.

„Procesul de vaccinare a populației din stânga Nistrului este organizat în strânsă colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății. Informațiile despre fiecare cetățean vaccinat sunt introduse într-un sistem special de informare online, la care au acces atât reprezentanții de la Tiraspol, cât și de la Chișinău. De asemenea, formularele utilizate de instituțiile medicale transnistrene sunt aprobate oficial de OMS și nu diferă în niciun fel de formularele emise de autoritățile de la Chișinău. Ca element suplimentar de confirmare a autenticității documentului, se utilizează un QR cod, prin intermediul căruia se verifică dacă deținătorul certificatului se află în baza de date a cetățenilor vaccinați”, a declarat așa-zisul Minister de Externe din regiunea transnistreană.

Aceeași sursă a precizat că interacționează cu reprezentanți ai Ucrainei, OMS, OSCE pentru a rezolva această problemă.

Nicolai Țveatcov, șeful adjunct al Biroului politici de reintegrare a declarat pentru NM că „poziția Ministerului de Externe ucrainean este foarte simplă”.

„Niciun document care nu este autorizat la Chișinău nu va fi recunoscut. Această problemă se află în etapa de discuție a grupurilor de lucru. Cum se va rezolva, încă nu se știe”, a spus Țveatcov.

Menționăm că începând cu 7 iunie, Ucraina a permis accesul pe teritoriul său a cetățenilor străini. Aceștia pot intra în țară în baza unui test negativ la COVID-19, unui test antigen sau unui certificat de vaccinare cu un ser aprobat în Uniunea Europeană. Este vorba despre vaccinul Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm și Sinovac.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: