Patru partide din Moldova au anunțat despre formarea Blocului „Împreună”: propun spre semnare „un pact pentru Europa”
Full Article 4 minutes read

Patru partide din Moldova au anunțat despre formarea Blocului „Împreună”: propun spre semnare „un pact pentru Europa”

Patru partide din Republica Moldova au declarat că începând cu 14 aprilie vor merge cu o singură denumire și au anunțat despre formarea Blocului „Împreună”. Partidele vizate sunt Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor. Pe lângă formarea blocului „Împreună”, partidele au anunțat despre „un pact pentru Europa” – un document ce va fi propus spre semnare inclusiv partidelor politice. Menționăm, la evenimentul de lansare a Blocului „Împreună” au fost prezenți inclusiv foștii deputați Alexandr Slusari și Octavian Țîcu. 

Pe 14 aprilie, reprezentanții Platformei DA, Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Partidului Schimbării și Ligii Orașelor și Comunelor au anunțat că au desfășurat o ședință comună a birourilor politice a partidelor. Urmare a întrunirii, liderul Partidului Schimbării Ștefan Gligor a raportat despre adoptarea denumirii „blocului politic”.

„De azi înainte vom merge cu o singură denumire. De astăzi cele 4 formațiuni politice sunt împreună. Blocul politic „Împreună” își propune să garanteze parcursul european al Republicii Moldova, să neutralizeze riscurile politice pe care le avem în față și să unească societatea”, a comunicat Gligor, în timpul unor declarații de presă.

Pe lângă denumire și logo, a menționat Gligor, „astăzi a fost adoptat unanim un proiect de document, o propunere pentru societatea Republicii Moldova, pentru toate forțele politice sănătoase, toate forțele politice care sunt gata să susțină parcursul european al Republicii Moldova”. „Un pact pentru Europa. (…) Documentul urmează a fi semnat de partide politice, de societatea civilă, de persoane notorii. Are drept scop un singur lucru – unificarea tuturor forțelor din Republica Moldova în vederea subsemnării și garantării parcursului european al Republicii Moldova”, a precizat Gligor.

Potrivit reprezentantului Partidului Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujoreanu, „textul pactului va fi remis spre consultare întâi de toate tuturor partidelor politice și tuturor actorilor interesați de a promova această idee națională”.

La evenimentul partidelor a fost prezent și fostul deputat Octavian Țîcu, care în septembrie 2023 anunța că alături de alți doi ex-parlamentari își unește forțele cu Platforma DA și creează o alianță „de durată””.

„Este adevărat că suntem diferiți în multe aspecte, inclusiv politic. Am fost concurenți în diferite circumstanțe, dar astăzi dăm dovadă de unitate și îndemnăm cetățenii Republicii Moldova să-și întoarcă privirile spre noi și să aibă încrederea în ziua de mâine, pentru că aici se va afla puterea alegerilor prezidențiale și alegerilor parlamentare pe care ni le vom asuma plenar”, a comunicat Țîcu.

Și fostul deputat Alexandr Slusari, în prezent membru al consiliului SA „Energocom”, a fost la eveniment.

„Câteva luni în urmă în Republica Moldova a fost lansată o alternativă reală pro-europeană, care iată azi peste câteva luni a primit denumirea frumoasă și eu am fost onorat să fiu prezent la acest botez. (…) Din punctul meu de vedere, această echipă de mâine este gata să-și asume actul de guvernare și să conducă mai multe direcții, domenii, mult mai competent decât actuala guvernare. (…) Blocul o să arate foarte curând activitățile pentru parcursul nostru european, mult mai calitativ decât actuala guvernare. Felicitări cetățenilor și baftă nouă tuturor”, a menționat el.

Partidele au prezentat un draft de declarație al „pactului pentru Europa”: „Noi, semnatarii acestei declarații, cu privire la pactul politic pentru Europa considerăm exprimarea unității naționale pe subiectul integrării europene drept un test pentru toată clasa politică. (…) Afirmăm cu toată convingerea că nimeni nu trebuie să pretindă că deține monopol asupra integrării europene. Semnatarii pactului pentru Europa solicită puterii și opoziției să trateze pluralismul democratic drept regula de bază în procesul de integrare europeană. (…) Semnatarii își asumă plenar obiectivul integrării europene a Republicii Moldova. (…) Semnatarii condamnă orice agresiune și ocupație militară”.

***

În decembrie 2023, Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării au anunțat despre formarea unei coaliții de dreapta în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare. NewsMaker a povestit atunci cine a făcut echipă comună și ce ratinguri au. Pot sau nu aceștia deveni o alternativă a PAS la următoarele alegeri parlamentare sau posibili parteneri într-o viitoare coaliție.

În februarie 2024, Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), condus de fostul deputat al Platformei DA Igor Munteanu, a aderat la cele 3 partide.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: