Republica Moldova sărbătorește vineri 30 de ani de la proclamarea Independenței. Cu această ocazie, la Chișinău s-a desfășurat o festivitate, la care au participat trei președinți străini.
Parada militară și discursul președintelui Maia Sandu au fost amânate cu câteva ore, pentru că, din cauza ceții, aeronavele președinților României și Ucrainei nu au putut ateriza la Chișinău. Iohannis și Zelenski urmau să participe inclusiv la depunerea de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare din Chișinău, dar, în cele din urmă, ceremonia s-a desfășurat doar cu participarea președintei Maia Sandu și a președintelui Poloniei, Andrezj Duda.
În discursul rostit în Piața Marii Adunări Naționale, președinta Maia Sandu a remarcat să „societatea s-a maturizat”: „Astăzi noi decidem drumul spre următorii 30 de ani și-l vom începe cu reclădirea statului. Vă invit să lucrăm împreună, să facem echipă între stat și cetățeni. Avem oportunitatea de a pune umărul cu toții. Vom începe de la temelie. Noi nu avem resurse naturale, energetice, dar avem oameni muncitori și talentați. Oamenii sunt bogăția Moldovei!”, a menționat șefa statului.
Klaus Iohannis și Vladimir Zelenski au ajuns la Chișinău în timpul paradei militare.
Ulterior, Maia Sandu, Klaus Iohannis, Vladimir Zelenski și Andrezj Duda au mers pe jos, împreună, la Președinție.
În discursul rostit la conferința de presă comună, președintele Maia Sandu a remarcat că „Republica Moldova are prieteni adevărați și parteneri regionali de încredere”, și a subliniat că își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global pentru țara noastră.
Președintele Klaus Iohannis a amintit că România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova în 1991. Acesta a dat asigurări că Bucureștiul rămâne principalul partener al Chișinăului și susține dezvoltarea, modernizarea și integrarea europeană a Moldovei: „Mă aflu la Chișinău pentru a reconfirma angajamentul ferm și amplu al României în sprijinul proceselor de reformă și integrare europeană asumată de autoritățile din Republica Moldova”.
Președintele Poloniei Andrzej Duda a menționat că Moldova și Ucraina sunt cele mai apropiate țări de UE și parteneri regionali. „Suntem adepții politicii ușilor deschise în UE, ai primirii următoarelor țări”, a menționat Duda.
Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a vorbit despre importanța securității regionale. Acesta a mulțumit partenerilor pentru participarea la Platforma Crimeea și a menționat că atât Moldova, cât și Ucraina se confruntă cu provocări comune: „Țările noastre marchează 30 de ani de independență în condiții deloc ușoare, care ne tot încearcă rezistența. În acest sens, le doresc cetățenilor rezistență și putere. (…) În 19 iulie, președinții Moldovei, Ucrainei și Georgiei au lansat proiectul Trio Asociat, care vizează apropierea statelor noastre de UE. Ne așteptăm la sprijinul acestei inițiative de către Polonia, România și alte state-membre ale UE. Următorul pas ar trebui să devină recunoașterea perspectivei europene a țărilor din Trio Asociat”, a menționat Zelenski.
După conferința de presă, președinta țării i-a condus pe omologii săi. Primul care a plecat a fost Klaus Iohannis.