pxfuel.com

Patru televiziuni din Moldova au primit amenzi din cauza conținutului mediatic

Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat mai multe televiziuni din Republica Moldova pentru insuficiența volumului necesar de programe audiovizuale locale și lipsa traducerii filmelor în limba română. În total, CA a aplicat amenzi în valoare de 100.000 de lei.

În cadrul ședinței din 28 octombrie, membrii Consiliului au examinat rezultatele monitorizării posturilor de televiziune Primul în Moldova, RTR Moldova, BRAVO TV, PEH TV și CTC la capitolul respectării volumului necesar de programe audiovizuale locale și de traduceri. Rezultatele monitorizării au atestat că cele cinci televiziuni au încălcat prevederile cu privire la crearea produsului local.

Primul în Moldova a fost sancționat cu avertizare publică, BRAVO TV – cu amendă în mărime de 10.000 de lei, iar RTR Moldova, PEH TV și CTC au fost amendate cu câte 15.000 de lei.

De asemenea, pentru încălcări repetate de la cerințele privind transmisia cu dublare sau subtitrare în limba română a filmelor (în cazul filmelor pentru copii – dublarea sau sonorizarea), posturile de televiziune CTC și PEH TV au fost sancționate cu amenzi în mărime de 10.000 de lei, iar BRAVO TV – cu 25.000 de lei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Persoanele care vor insulta și amenința jurnaliștii riscă amenzi și închisoare de până la 6 ani. PAS propune modificarea legii

Persoanele care vor ultragia sau intimida jurnaliștii vor fi trași la răspundere penală sau contravențională. Propunerile se regăsesc în amendamentele înregistrare de către deputații PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei și Igor Chiriac.

Amendamentele propun modificarea articolului din Codul penal care vizează împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului. Dacă acest lucru se va întâmpla prin intimidare, prin aplicarea violenței fizice sau cu amenințarea aplicării ei, va fi însoțit de deteriorarea, distrugerea sau deposedarea de materiale sau de echipament, sau prin intermediul unui sistem informatic, pedeapsa propusă este amendă de până la 42 500 de lei sau până la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la trei ani. Pedeapsa va fi mai dură dacă această acțiune va fi săvârșită de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu sau în timpul desfășurării unei întruniri, precum și cu scopul de a afla sursa jurnalistului. De asemenea, dacă jurnalistul a fost împiedicat să își desfășoare activitatea prin amenințare cu moartea sau fiindu-i provocată vătămarea medie a integrității corporale sau a sănătății, pedeapsa propusă este de închisoare de la 3 la 6 ani, cu amendă de până la 75 000 de lei și cu privarea de a ocupa anumite funcții de până la 5 ani.

Totodată, Codul contravențional va fi completat cu un articol nou care se referă la imixtiunea în activitatea mass-mediei. Astfel, imixtiunea nejustificată în activitatea jurnalistului cu scopul de a împiedica ori de a restrânge exercitarea liberă a activității, dacă fapta nu constituie infracțiune, se va sancționa cu amendă de la 1 500 până la 3 000 de lei.

Amendamentele au fost înregistrate la un proiect de lege care conține mai multe măsuri de protecție a femeilor împotriva violenței și hărțuirii. Raportul pentru lectura a doua a acestei inițiative legislative a fost aprobat de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, iar documentul urmează a fi examinat în ședință plenară.   

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: