Pavajul istoric din Chișinău. Ceban: Am solicitat Ministerului Culturii să examineze posibilitatea sponsorizării reabilitării
Full Article 3 minutes read

Pavajul istoric din Chișinău. Ceban: Am solicitat Ministerului Culturii să examineze posibilitatea sponsorizării reabilitării

Primăria municipiului Chișinău nu are destule resurse financiare pentru a finaliza lucrările de reabilitare a fragmentelor de pavaj istoric de pe strada 31 August 1989, descoperite în martie 2023. Precizarea a fost făcută de edilul capitalei Ion Ceban, care a menționat că a solicitat Ministerului Culturii să examineze posibilitatea sponsorizării lucrărilor, inclusiv cu bani din bugetul de stat.

Ion Ceban a declarat că, la aproape un an de când a fost descoperit, Direcția generală mobilitate urbană a municipiului Chișinău efectuat un studiu istorico-științific cu privire la modul de amenajare a caldarâmului de pe str. 31 August 1989. Totodată, potrivit edilului, a fost comandat un concept de proiect care va fi parte componentă a materialelor prezentate către Comisia Națională a Monumentelor Istorice, urmând a fi evaluat și de către arhitecți, pentru a fi eliberat certificatul de urbanism pentru proiectare pentru această zonă.

Am primit și unele solicitări din partea Ministerului Culturii, în ceea ce ține de evaluarea și reparația în complex a întregului cartier din acest perimetru a străzii, care urmează a fi reparat, inclusiv cu zona pietonală. Am solicitat să fie evaluate posibilitățile de cofinanțare sau inclusiv sponsorizarea lucrărilor de reabilitare, luând în considerație că aceste lucrări nu au putut fi finalizate în cadrul proiectului finanțat de BERD, BEI, asumat și finalizat de către Primărie. La moment aceste lucrări nefiind acoperite cu surse financiare din exterior sau surse asigurate din proiectele asumate și realizate de Primărie. La moment, este implicată și partea de proiect propusă de Ministerul Culturii, suma ajungând la 50 milioane de lei. Am solicitat ministerului să examineze posibilitatea identificării posibilității de sponsorizare, inclusiv din bugetul de stat. (…) Am solicitat responsabililor ca în următoarele două săptămâni să fie luată o decizie referitor la finanțarea proiectului dat.”, a scris Ceban pe canalul său de Telegram.

Amintim că muncitorii au descoperit, pe 12 martie, în timpul lucrărilor de reparație a străzii 31 August din Chişinău, fragmente dintr-un pavaj istoric. Porțiunea ar avea mai bine de un secol și ar data din perioada în care primarul capitalei era Carol Schmidt. În august 2023, edilul de Chișinău a declarat că autoritățile municipale și Ministerul Culturii au decis să transforme strada 31 august 1989, în perimetrul străzilor Pușkin și Bodoni, într-o stradă pietonală.

Pe 1 februarie, ministrul Culturii Sergiu Prodan a anunțat că instituția pe care o conduce intenționează să construiască un Cartierul Istoric în perimetrul străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni și Pușkin, care va include și porțiunea cu pavaj istoric de pe str. 31 August 1989. Tot atunci, Prodan a prezentat proiectul arhitectural al cartierului respectiv, care a fost realizat de arhitectorul Roland Rotar (Detalii – AICI).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: