PDM cere anularea înregistrării partidului Pro Moldova. Formațiunea s-a adresat în judecată

Partidul Democrat din Moldova a adresat o cerere de chemare în judecată Agenției Servicii Publice pentru a anula decizia de înregistrare a formaţiuni Pro Moldova. Motivul invocat de PDM „este că formaţiunea a fost înregistrată ilegal ca partid, cu grave încălcări ale legislaţiei”.

PDM notează că în registrul persoanelor juridice mai sunt înregistrate persoane juridice care conţin denumirea „Pro Moldova”. Aceștia argumentează că „se interzice înregistrarea unei denumiri care: a) coincide sau, după cum constată organul înregistrării de stat, se aseamănă cu denumirea unei alte persoane juridice deja înregistrate; b) coincide cu o marcă înregistrată în Republica Moldova sau cu o marcă notorie străină”.

De asemenea, PDM susține că „nu a fost prezentată permisiunea corespunzătoare acordată solicitantului, în condiţiile stabilite de guvern, pentru a folosi în denumirea persoanei juridice a denumirii oficiale a statului şi anume „Moldova”, condiţie obligatorie prevăzută de lege”.

Totodată, „nu a fost prezentată lista membrilor partidului politic, în număr de cel puţin patru mii, cu îndeplinirea condiţiei ca membrii acestuia să fie domiciliaţi în cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puţin de 120 de membri în fiecare din unităţile administrativ-teritoriale menţionate”.

Precizăm că astăzi, 27 iulie, Pro Moldova a acuzat actuala guvernare de faptul că ar fi încercat să anuleze înregistrarea partidului. „Știm foarte bine că am îndeplinit toate condițiile și cerințele prescrise de lege pentru înregistrarea unui partid”, a spus Candu.

Anterior, Agenția Servicii Publice a declarat pentru NM că nu au fost depistate încălcări la înregistrarea Partidului Pro Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: