PDM susține că prețurile pentru testul COVID-19 sunt prea mari și propune modificarea legislației
Full Article 2 minutes read

PDM susține că prețurile pentru testul COVID-19 sunt prea mari și propune modificarea legislației

Fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova (PDM) solicită ca prețurile pentru testul la COVID-19 să fie mai mici. Într-o conferință de presă care a avut loc pe 21 octombrie, președintele Comisiei sănătate, protecție socială și familie, Ghenadie Buza, a propus ca guvernul să reglementeze prețurile.

Potrivit deputatului democrat, în condițiile pandemiei și a stării de urgență de sănătate publică, serviciile de diagnostic de laborator al infecției cu noul coronavirus, dar și cele de imunizare devin vitale pentru supravegherea și controlul infecției COVID-19.

În prezent, însă, accesul la efectuarea testului pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 este limitat, inclusiv din cauza costului înalt al acestuia, declară președintele Comisiei sănătate, protecție socială și familie, Ghenadie Buza. În plus, oamenii sunt nevoiți să facă testul atât în scop de diagnostic pentru tratament, cât și în cazul unor deplasări peste hotarele țării.

Crește semnificativ și rolul imunizării, inclusiv în condițiile în care infecția cu COVID-19 se poate suprapune cu gripa sezonieră.

Pentru a nu admite stabilirea unor prețuri mai mari la serviciile respective, deputații Fracțiunii PDM au venit cu inițiativa legislativă de modificare a legislației. Astfel, se propune ca pe perioada stării de urgență în sănătatea publică, guvernul să aibă dreptul de a reglementa tarifele la serviciile de diagnostic al infecției cu SARS-CoV-2 și cele de vaccinare.

Adoptarea proiectului respectiv de lege, va spori accesul populației la efectuarea testelor de laborator privind infecția cu SARS-CoV-2 și la serviciile de vaccinare, consideră parlamentarii democrați.

Precizăm că, în prezent, prețul pentru testul COVID-19 se ridică la circa 800 de lei în laboratoarele private. Precizăm că persoanele care prezintă simptome și se adresează la medicul de familie sau la serviciul 112 pot beneficia de testare gratuită, indiferent dacă dețin sau nu poliță se asigurare medicală.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: