Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

PDM susține că prețurile pentru testul COVID-19 sunt prea mari și propune modificarea legislației

Fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova (PDM) solicită ca prețurile pentru testul la COVID-19 să fie mai mici. Într-o conferință de presă care a avut loc pe 21 octombrie, președintele Comisiei sănătate, protecție socială și familie, Ghenadie Buza, a propus ca guvernul să reglementeze prețurile.

Potrivit deputatului democrat, în condițiile pandemiei și a stării de urgență de sănătate publică, serviciile de diagnostic de laborator al infecției cu noul coronavirus, dar și cele de imunizare devin vitale pentru supravegherea și controlul infecției COVID-19.

În prezent, însă, accesul la efectuarea testului pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 este limitat, inclusiv din cauza costului înalt al acestuia, declară președintele Comisiei sănătate, protecție socială și familie, Ghenadie Buza. În plus, oamenii sunt nevoiți să facă testul atât în scop de diagnostic pentru tratament, cât și în cazul unor deplasări peste hotarele țării.

Crește semnificativ și rolul imunizării, inclusiv în condițiile în care infecția cu COVID-19 se poate suprapune cu gripa sezonieră.

Pentru a nu admite stabilirea unor prețuri mai mari la serviciile respective, deputații Fracțiunii PDM au venit cu inițiativa legislativă de modificare a legislației. Astfel, se propune ca pe perioada stării de urgență în sănătatea publică, guvernul să aibă dreptul de a reglementa tarifele la serviciile de diagnostic al infecției cu SARS-CoV-2 și cele de vaccinare.

Adoptarea proiectului respectiv de lege, va spori accesul populației la efectuarea testelor de laborator privind infecția cu SARS-CoV-2 și la serviciile de vaccinare, consideră parlamentarii democrați.

Precizăm că, în prezent, prețul pentru testul COVID-19 se ridică la circa 800 de lei în laboratoarele private. Precizăm că persoanele care prezintă simptome și se adresează la medicul de familie sau la serviciul 112 pot beneficia de testare gratuită, indiferent dacă dețin sau nu poliță se asigurare medicală.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Protestatarii veniți să o susțină pe Tauber la Judecătoria Buiucani, plătiți? Trei persoane, cercetate penal

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a documentat mai multe acțiuni ilegale în timpul protestului care a avut loc pe 14 iulie, în fața Judecătoriei Buiucani din capitală, unde s-a desfășurat o nouă ședință în dosarul deputatei Marina Tauber. Potrivit oamenilor legii, trei persoane – două femei, de 32 și 40 de ani, și un bărbat de 30 de ani – ar fi fost surprinse primind bani, pe care i-ar fi distribuit ulterior altor participanți la manifestație.

Cei trei au fost conduși la sediul Poliției pentru audieri, iar pe numele lor a fost inițiat un proces penal.

„Poliția reiterează că susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal – inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale – va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, anunță IGP.

Astăzi, 14 iulie, la Judecătoria Buiucani au fost reluate pledoariile finale în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, între timp declarat neconstituțional. Ședința a avut loc pe fundalul unui protest organizat în fața instanței, la care au participat și deputați afiliați politicianului fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, precum și zeci de susținători care au scandat lozinci în apărarea deputatei Marina Tauber, vizată în acest dosar.

Reamintim că, la ședința din 11 iulie, procurorii au cerut, în timpul dezbaterilor judiciare, 13 ani de închisoare pe numele Marinei Tauber, cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Acuzarea a cerut, de asemenea, anunțarea în căutare a parlamentarei, care a părăsit Republica Moldova acum aproximativ șase luni și nu a mai revenit. Procurorii au mai cerut în instanță ca Marinei Tauber să-i fie interzis dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, precum și confiscarea a peste 200 de milioane de lei.

Deputata, care potrivit ultimelor imagini publicate pe rețelele de socializare s-ar afla la Moscova, se declară nevinovată, iar dosarul pornit pe numele său – „politic”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: