În Chișinău au fost raportate 11 cazuri suspecte de rujeolă, toate în rândul copiilor nevaccinați sau vaccinați parțial. Patru dintre cazuri au fost deja confirmate, iar pentru celelalte șapte se așteaptă rezultatele de laborator. Informațiile au fost prezentate pe 5 mai de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, care a lansat un apel către părinți să vaccineze copiii.
„Din păcate, sunt nevoit să reiau discuțiile vizavi de raportarea cazurilor de îmbolnăvire cu rujeola. Toate cazurile care se raportează sunt pentru copii care nu au fost vaccinați sau au fost doar parțial vaccinați. La moment discutăm despre 11 cazuri, dintre care 4 deja au fost confirmate și la 7 cazuri așteptăm încă rezultatele de laborator pentru a confirma diagnosticul de rujeolă. (…) Rog insistent părinții să să gândească o dată în plus cu privire la sănătatea copiilor și să-i vaccineze”, a comunicat Bolocan la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău.
Actualizare: La ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din 12 mai, Bolocan a anunțat că toate cazurile de rujeolă raportate pe 5 mai au fost confirmate. „S-au mai confirmat și alte îmbolnăviri: patru copii, doi adulți”, a comunicat Bolocan. Totodată, el a spus că, de la începutul lunii februarie, în municipiul Chișinău, au fost raportate peste 90 de cazuri de rujeolă, dintre care 66 la copii. „Toate cazurile au fost în rândul persoanelor nevaccinate, câteva cazuri – în rândul persoanelor parțial vaccinate”, a precizat el.
***
Potrivit Ministerului Sănătății, copiii sub 5 ani sunt extrem de vulnerabili la boli precum difteria, tusea convulsivă, tuberculoza și rujeola. Recent, instituția de la sănătate sublinia că nu toate bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt la fel, dar toate sunt extrem de periculoase pentru copii. „Unele boli sunt fatale, altele lasă copiii cu dizabilități pe viață, iar unele pot cauza complicații pe termen lung. (…) Pentru a proteja toți copiii, trebuie să ne asigurăm că aceștia primesc toate vaccinurile recomandate conform Calendarului național de vaccinare”, comunica Ministerul Sănătății în luna aprilie curent. Tot atunci, instituția atrăgea atenția că rujeola poate afecta creierul și sistemul nervos, poate provoca pierderea vederii și pneumonia.