Poliția de Frontieră

Pedeapsa cu care s-a ales o femeie care a încercat să scoată ilegal din Moldova un minor

Unei moldovence i-a fost stabilită pedeapsa cu închisoare pe un termen de 3 ani, cu suspendarea executării închisorii pe o perioadă de probațiune de 5 ani și amendă în mărime de 200 000 lei. Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), moldoveanca împreună cu o ucraineană a corupt un polițist de frontieră. A transmis 500 de dolari pentru a permite scoaterea din Moldova a unui minor, fără nici un act de identitate. Precizăm că în aprilie, ucraineanca a fost condamnată la 3 ani de închisoare. 

Pe 25 iulie, Judecătoria Edineț, sediul central, a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție Oficiul Nord, ce vizează acțiunile unei cetățence a Republicii Moldova, învinuită de corupere activă.

Cauza penală a fost disjunsă de către Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție din cauza penală de bază în luna februarie 2023, pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a complicilor cetățencei Ucrainei. Cea din urmă a fost condamnată pe 19 aprilie anul curent la închisoare pe un termen de 3 ani.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, cetățeanca Republicii Moldova împreună cu cetățeanca Ucrainei a promis și transmis unui angajat al Poliției de Frontieră 500 dolari pentru a permite scoaterea din Moldova a unui minor fără nici un act de identitate.

Urmărirea penală și judecarea cauzei în prezenta cauză penală a durat 5 luni.

„Inculpata și-a recunoscut vina de comiterea faptei incriminate și, la cererea sa, cauza penală a fost examinată în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, nesolicitând administrarea de noi probe”, susțin reprezentanții Centrului.

Prin sentință din 25 iulie, instanța a recunoscut vinovată inculpata de comiterea coruperii active. Acesteia i-a fost stabilită pedeapsă cu închisoare pe un termen de 3 ani, cu suspendarea executării închisorii pe o perioadă de probațiune de 5 ani și amendă în mărime de 200 000 lei.

„Măsura preventivă sub formă de arest preventiv aplicată în privința acesteia, a fost înlocuită cu obligarea de nepărăsire a țării până la definitivarea sentinței. Sentința va fi contestată cu apel la Curtea de Apel Bălți pe motivul blândeții pedepsei penale aplicate”, au menționat reprezentanții Centrului, adăugând că „persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: