„Penalul” Rizea, din nou pe banca acuzaților. Dosarul pentru fals în declarații va fi examinat de un nou complet de judecători
Full Article 2 minutes read

„Penalul” Rizea, din nou pe banca acuzaților. Dosarul pentru fals în declarații va fi examinat de un nou complet de judecători

Dosarul penal în care fostul deputat român, Cristian Mihai Rizea, este învinuit de procurorii din Chişinău pentru fals în declaraţii, va fi reluat de la început de către un alt complet de judecată, după o pauză de 5 luni. Dosarul a ajuns în gestiunea magistratei Elena Ungureanu de la Judecătoria Chişinău, iar prima şedinţă de judecată a fost programată pentru data 1 martie, scrie anticorupție.md.

Dosarul, care s-a aflat un și jumătate în gestiunea magistratului Aureliu Postică,  a fost redistribuit după ce acesta a fost suspendat din funcţie, fiind învinuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită. Postică a declarat anterior pentru portalul Anticoruptie.md că examinarea dosarului se afla pe ultima sută de metri.

Condamnat penal în România la 4 ani și 8 luni de închisoare, fostul deputat român este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova.

În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează şi ca reclamant în câteva dosare civile şi de contencios administrativ.

Cristian Mihai Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: