Penitenciarul nr.13 ar putea deveni muzeu sau va fi nimicit. Precizările ministrei Justiției
Full Article 3 minutes read

Penitenciarul nr.13 ar putea deveni muzeu sau va fi nimicit. Precizările ministrei Justiției

Până la sfârșitul anului 2027, la Chișinău, vom avea un nou penitenciar. Lucrările de construcție ar urma să înceapă fie la sfârșitului anului 2024, fie la începutul anului viitor. Ce ține de vechiul penitenciar nr.13 din centrul capitalei, care ar urma să fie înlocuit cu noua închisoare, acesta ar putea fi păstrat ca muzeu. „Fie va fi nimicit”, a declarat ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru. 

La Radio Moldova, ministra Justiției a precizat că „este așteptat ca până la finele anului 2027 să avem acest nou penitenciar”.

„Noi am deblocat acel proces ce ține de acordul care a fost inițial, a fost modificat, a fost restructurat proiectul de construcție fiindcă a trebuit să-l reducem din cauza cheltuielilor care au crescut. Acum se ratifică ultima parte de oficializare a acestor schimbări în acordul memorandumului cu Banca Europeană pentru Reconstrucție. În parlament urmează a se duce ultimul amendament. În paralel au demarat deja demersurile pentru a face și un concurs și a identifica compania care nemijlocit se va ocupa de construcția penitenciarului”, a comunicat ministra cu referire la noul penitenciar.

Potrivit oficialei, până la sfârșitul anului 2024 ar trebui să fie contractată compania de construcție. Iar lucrările ar urma să înceapă la sfârșitul anului 2024 sau începutul anului viitor.

Întrebată ce se va întâmpla cu penitenciarul nr.13 din centrul capitalei, Veronica Mihailov-Moraru a răspuns: „Va fi o decizie luată ulterior. Sigur că această clădire este cu o infrastructură mult prea veche. (….) Deși s-au investit foarte multe resurse în vederea construcțiilor, s-au făcut mai multe reparații locale. (…) Fie va fi păstrată ca un muzeu să zicem așa, fie va fi nimicită”.

În martie 2024, ministra Justiției anunța că în sectorul Ciocana al capitalei va fi construită o închisoare, cu peste o mie de locuri pentru deținuți. Oficiala susținea că noua închisoare, care ar urma să înlocuiască vechiul penitenciar nr.13 din centrul capitalei, va fi dată în exploatare peste patru ani, adică în 2028. Proiectul va fi realizat de Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS). Planurile de construire a unui nou penitenciar la Chișinău au fost anunțate încă din 2016, dar închisoarea nu a fost construită niciodată. Potrivit ministrei Justiției, construcția a fost blocată din diverse motive: de la lipsa unui management și implementare eficace până la criza energetică și pandemie, precum și o creștere semnificativă a prețurilor după 2021-2022. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: