Pensiile se indexează cu 15%. Când intră în vigoare decizia Guvernului?
Full Article 1 minutes read

Pensiile se indexează cu 15%. Când intră în vigoare decizia Guvernului?

De la 1 aprilie 2023, prestațiile de asigurări sociale, inclusiv pensiile și unele prestații sociale de stat, vor fi indexate cu 15%, prevede un proiect de hotărâre de Guvern.

Astfel, de la 1 aprilie 2023, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2.620,62 lei, relatează Mold-Street.

Potrivit proiectului, de la 1 aprilie 2023, cuantumul pensiei minime de dizabilitate constituie:

1) în cazul unei dizabilități severe – 1.965,47 lei;
2) în cazul unei dizabilități accentuate – 1.834,43 lei;
3) în cazul unei dizabilități medii – 1.310,31 lei.

În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste cuantumuri, sub forma unui supliment de solidaritate, se acoperă din mijloacele bugetului de stat.

Suplimentul de solidaritate reprezintă o componentă a pensiei care nu se indexează. Cuantumul acestuia variază anual în funcție de indexarea și majorarea pensiei calculate și de evoluția pensiei minime, prevede documentul.

Autorii documentului susțin că indexarea se face „reieșind din creșterea procentuală a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2022 față de anul 2021”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: