Pensionarii care dețin patentă, obligați să își cumpere singuri asigurare medicală
Full Article 4 minutes read

Pensionarii care dețin patentă, obligați să își cumpere singuri asigurare medicală

Pensionarii și persoanele cu dizabilități, care sunt concomitent deținători de patentă sau fondatori de întreprindere individuală, au obligația de ași cumpăra singuri asigurare medicală până pe 31 martie. Informațiile au fost confirmate pentru NM de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).

În conformitate cu Legea 1593 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, adoptată în 2002, deținătorii de patentă, fondatorii de întreprindere individuală, avocații, notarii, executorii judecătorești și alți cetățeni sunt obligați să se asigure în mod individual.

Totodată, Guvernul are calitate de asigurător pentru mai multe categorii de persoane care nu sunt angajate și nu înregistrează venituri.

Potrivit ultimelor modificări la legea sus-menționată, pensionarii și persoanele cu dizabilități asigurate de Guvern care sunt concomitent deținători de patentă sau fondatori de întreprindere individuală au obligația de a se asigura în mod individual până pe 31 martie inclusiv.

Aceste modificări au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 și vin să egaleze în drepturi și obligații toate persoanele care desfășoară activitate economică în bază de patentă sau dețin calitatea de fondator de întreprindere individuală.

În primele trei luni ale anului, categoriile respective beneficiază de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă și plătesc 2028 de lei.

O altă modificare se referă la persoanele fizice, care la începutul anului au achitat prima de asigurare în sumă fixă, iar ulterior se încadrează în câmpul muncii. Acestea vor plăti prima în formă de contribuție procentuală din salariu și alte recompense, cu posibilitatea de a solicita restituirea primei achitate în sumă fixă în cuantum proporțional numărului de zile în care au avut statut de persoană angajată.

Achitarea primelor de asigurare medicală obligatorie face posibilă acordarea continuă a asistenţei medicale populaţiei, compensarea de medicamente și dispozitive medicale, achitarea salariilor personalului medical, susținerea și dezvoltarea sectorului de sănătate.

***

Amintim că valoarea integrală a poliției medicale în sumă fixă pentru anul 2023 este de 12 636 de lei. Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a îndemnat populația să procure polița de asigurare medicală până pe 31 martie, ca să beneficieze de reduceri și astfel să plătească pentru ea la fel ca și în anii anteriori.

La achitarea primei de asigurare medicală obligatorie în primele trei luni ale anului vor fi aplicate exact aceleași facilități ca și în anul 2022. Astfel:

– 1 014 lei vor achita proprietarii de terenuri cu destinație agricolă

– 1 622 de lei vor achita persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția mărfurilor supuse accizelor

– 2028 de lei vor achita fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de ședere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova

– 4056 de lei vor achita mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie.

În ultimii ani prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă a constituit 4 056 de lei, ceea ce înseamnă că majorarea aprobată de Guvern este de aproape trei ori. Prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu și din alte recompense se păstrează la nivel de 9%.

***

Pe 4 aprilie 2020, prim-ministrul de atunci Ion Chicu a declarat că polița de asigurare medicală rămâne obligatorie pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent că se află în țară sau revin din străinătate, iar cei care nu o dețin riscă amenzi usturătoare, în conformitate cu legea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: