Pentru unii română, pentru alții – moldovenească. Mesajele transmise de politicieni de Ziua Limbii Române
Full Article 5 minutes read

Pentru unii română, pentru alții – moldovenească. Mesajele transmise de politicieni de Ziua Limbii Române

De Ziua Limbii Române, sărbătorită în fiecare an pe 31 august atât în Republica Moldova, cât și în România, politicienii de la Chișinău au venit cu mesaje de felicitare, adresate cetățenilor țării. Miniștri, lideri de partide și chiar politicieni fugari au omagiat eforturile celor care au promovat și au luptat pentru revenirea limbii române, menționând, inclusiv, importanța acestei sărbători. Problema limbii pe care o vorbim a revenit și în acest an în discuții. În timp ce unii politicieni elogiază și se mândresc că vorbesc româna, alții rămân tari pe poziție și spun că în Moldova se vorbește – „moldoveneasca”.

„Sărbătorim astăzi unul dintre cele mai de preț daruri moștenite de la înaintași, frumoasa noastră Limbă Română! (…) Limbă Română reprezintă mai mult decât cuvinte și fraze – este oglinda istoriei noastre, a culturii noastre și a identității noastre. (…) Să avem grijă de Limba Română, să o îngrijim și să o promovăm, pentru că ea este parte din noi, parte din identitatea noastră. La mulți ani, Limba Română!”, a scris ministrul de Externe, vicepremierul Nicu Popescu, de Ziua Limbii Române.

În această zi, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a avut un mesaj mai deosebit. Oficialul a scris un mesaj scurt pe rețelele de socializare pe care le gestionează, în care a felicitat alfabetul român: „La mulți ani: a, ă, â, b, c, d, e, f, g, h, i, î, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, ș, t, ț, u, v, w, x, y, z”.

O felicitare inedită a venit în acest an și de la ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. Oficialul a ales să felicite limba română … în cifre.

„Într-o viață de aproximativ 70 de ani, o persoană rostește în jur de un miliard de cuvinte. Aceasta înseamnă că cuvintele noastre uzuale sunt repetate de peste 666.000 de ori. Totuși, într-un efort de a îmbogăți vocabularul nostru și de a explora noi aspecte ale limbii române, vă încurajăm să căutați cuvinte mai rare, dar relevante pentru domeniul economiei”, a scris Dumitru Alaiba pe contul său de Facebook.

La rândul său, primarul de Chișinău, Ion Ceban, care este și liderul Mișcării Alternativa Națională  (MAN), a anunțat că a depus în dimineața zilei flori la monumentul poetului Mihai Eminescu, din scuarul care-i poartă numele, omagiind, în același timp, poeții și scriitorii de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

„În această zi, încă o dată în plus, trebuie să ne gândim la literatura noastră remarcabilă și la operele poeților și scriitorilor de o valoare inestimabilă, care au contribuit la patrimoniul cultural comun. Este o sărbătoare pe care cu toții trebuie să o onorăm. Este important să vorbim și să scriem corect românește și să ne inspirăm din creațiile și operele clasicilor noștri”, a scris edilul într-o postare făcută publică pe rețelele de socializare pe care le gestionează.

Felicitări în acest an au venit și din … Israel. Politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Moldova în dosarul „Frauda Bancară”, care este și fostul lider al unui partid care i-a purtat numele, declarat recent neconstituțional, a felicitat moldovenii de Ziua Limbii Române. Șor a recunoscut că vorbește doar rusa, dar a menționat, în același timp, „că toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să cunoască limba de stat”.

„Aceasta este limba istoriei și culturii noastre de secole, este limba unității și viitorului nostru minunat!”, a scris Șor.

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a readus în discuție problema lingvistică, dezbătută de la independență încoace în Moldova. Dodon susține că în Moldova locuiesc moldoveni și că limba vorbită e moldovenească, și nu română.

„Cred că trei cuvinte-cheie reprezintă identitatea noastră de neam. Moldova. Moldoveni. Moldovenește. Așa spun datinile vechi, așa spune Constituția. (…) Să ne iubim limba, cea a părinților şi bunicilor – limba moldovenească, limba autentică a statului moldovenesc. Şi să nu ne aplecăm sub trendurile trecătoare ale „vremurilor bune””, a scris Dodon în mesajul său.

În fiecare an, pe 31 august, în Republica Moldova, dar și în România, este marcată  sărbătoarea națională „Limba noastră cea română”. În Moldova, Ziua Limbii Române este sărbătorită începând din anul 1990, iar în România – din 2013.

Potrivit statisticilor, limba română este vorbită în prezent de circa 28 de milioane de oameni din întreaga lume, scrie Moldpres. Totodată, limba română este predată în școli din 43 de țări.

Precizăm că limba română a devenit limba oficială folosită în toate legile, inclusiv în Constituție, după ce în martie, curent, Parlamentul a votat pentru substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” cu sintagma „limba română”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: