Percheziții și rețineri la Chișinău: 8 persoane înșelau militarii din Ucraina. I-ar fi lăsat fără 3 mln lei VIDEO 
Full Article 3 minutes read

Percheziții și rețineri la Chișinău: 8 persoane înșelau militarii din Ucraina. I-ar fi lăsat fără 3 mln lei VIDEO 

Opt cetățeni ai Ucrainei au fost reținuți în Republica Moldova. Aceștia ar fi obținut de la 40 de militari ucraineni circa 3 milioane de lei, bani adunați urmare a unor campanii de colectare de fonduri. Cu acești bani, militarii ucraineni intenționau să cumpere mașini „pentru apărarea Estului Ucrainei”. Într-un final, mașinile nu le erau livrate militarilor și nici banii nu le erau întorși. 

Poliția Republicii Moldova a anunțat pe 14 august că, împreună cu procurorii PCCOCS, a reținut opt cetățeni ai Ucrainei. Ultimii, prin înșelăciune, ar fi obținut circa 3.000.000 lei, inclusiv în avans, de la 40 de militari ucraineni.

Militarii, activi pe frontul din Ucraina, transferau banii celor 8 persoane în schimbul unor mașini inclusiv de teren care le identificau pe internet și urmau a fi întrebuințate „pentru apărarea Estului Ucrainei”. Banii, a menționat poliția, erau adunați de militari urmare a unor campanii de colectare de fonduri.

„După transferarea banilor, însă, mașinile nu le erau livrate militarilor și nici banii nu le erau întorși. În ziua ce urma transferul de bani (sau în unele cazuri peste câteva zile), bănuiții extrăgeau banii transferați din bancomatele din Moldova sau îi foloseau direct pentru achitarea unor servicii sau cumpărături. Menționăm faptul că în episoadele investigate de autoritățile din Ucraina sunt peste 100 de victime. Însă, urmare a intervenției autorităților de drept de la Chișinău și Kiev, activitatea ilegală a grupului criminal organizat a fost destructurată, iar fenomenul a încetat”, au declarat reprezentanții poliției de la Chișinău.

Bănuiții reținuți, au comunicat oamenii legii, sunt refugiați din Ucraina în Moldova după declanșarea războiului în țara vecină.

„Aceștia au vârste cuprinse între 28 și 43 ani, în rândul acestora fiind și o femeie. Bănuiții sunt parte a unui grup infracțional care activa din 2022, și care prin înșelarea victimelor și obținerea banilor, purcedea la comiterea infracțiunii de spălare a banilor. Pentru investigarea infracțiunii, autoritățile de drept de la Kiev și cele de la Chișinău au format o echipă comună de investigații”, au comunicat oamenii legii.

Totodată, poliția a anunțat că au fost efectuate peste 20 de percheziții în Moldova, la Chișinău, și peste 10 în Ucraina.

„În Moldova au fost ridicate diverse bunuri prezumptiv cumpărate din banii obținuți prin înșelătorie: 22 de automobile de lux (înregistrate pe persoane interpuse din categorii social vulnerabile, introduse inclusiv prin contrabandă, inclusiv Porsche, Mercedes-AMG G63 (Gelandewagen), preponderent BMW X5, X6, X7), bijuterii presupuse a fi din aur în cantitate de 4,5 kg ce urmează a fi supuse expertizării, mijloace bănești rezultate din escrocheria comisă, precum și peste 80 de cartele bancare din Moldova, Ucraina și Rusia”, au precizat oamenii legii.

Se menționează că după reținerea acestora, la solicitarea PCCOCS, Judecătoria Chișinău- sediul Ciocana, a dispus plasarea lor în arest preventiv pentru 30 de zile. Avocații învinuiților au contestat la Curtea de Apel Chișinău încheierile de aplicare a arestului, iar instanța urmează să se pronunțe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: