Persoanele cu statut HIV-pozitiv au obținut dreptul la adopție, tutelă și curatelă a copiilor (DOC)
Full Article 4 minutes read

Persoanele cu statut HIV-pozitiv au obținut dreptul la adopție, tutelă și curatelă a copiilor (DOC)

Statutul HIV nu mai este un obstacol pentru adopția copiilor în Republica Moldova. La începutul acestei săptămâni, pe 22 decembrie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis un ordin care asigură dreptul la adopție, tutelă și curatelă a unei persoane cu statut HIV-pozitiv, scrie asociația obștească „Inițiativa Pozitivă”.

Astfel, potrivit documentului, este interzis refuzul unei persoane de a deveni părinte adoptiv, tutore sau curator din motiv că este seropozitivă.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a menționat că este o victorie importantă în procesul de eliminare a discriminării din societatea noastră și asigurarea dreptului fiecărui om la familie, la o viață fericită, indiferent de statutul său HIV.

„Nici o persoană nu trebuie să fie discriminată, indiferent de statut, de gen sau de starea de sănătate. Fiecare persoană are dreptul la sănătate, educație, familie, la muncă. O astfel de societate trebuie să consolidăm în Republica Moldova. Mulțumesc echipei A. O. Inițiativă Pozitivă pentru colaborare și munca în echipă, astfel încât drepturile persoanelor cu statut HIV – pozitiv să fie respectate”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

La rândul său, Ruslan Poverga, director general al A.O. „Inițiativa Pozitivă”, a declarat că este mândru că în 2020 s-a reușit depășirea a încă unei barieri discriminatorii.

„De acum înainte, orice persoană seropozitivă, orice cuplu discordant, poate efectua adopția sau institui tutela unui copil. Am egalizat încă o dată drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV cu drepturile persoanelor care nu sunt seropozitive – anume așa și trebuie să fie! Această victorie, ca și multe altele, a devenit posibilă datorită inițiativei societății civile și deschiderii structurilor de stat, în acest caz Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, a menționat directorul general al A.O. „Inițiativa Pozitivă”.

Persoanele cu statut HIV-pozitiv au obținut dreptul la adopție, tutelă și curatelă a copiilor (DOC)

Facebook/Inițiativa Pozitivă

Cine și cum a făcut acest lucru posibil?

Evaluarea unei persoane pentru posibilitatea de adopție se efectuează, inclusiv, în baza unui certificat medical. Deși, în anul 2013 Hotărârea Guvernului nr. 512/2003 „Privind aprobarea Listei contraindicațiilor medicale pentru persoanele care intenționează să adopte copii” a fost abrogată și aceste criterii nu mai trebuiau să fie un obstacol, a fost creată o lacună în legislație și practica reflecta o situație fără mari schimbări.

În anul 2019, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Programul Comun al ONU privind HIV/SIDA (UNAIDS) au efectuat un studiu amplu privind cadrul legal în domeniul HIV din Moldova, elaborând mai mult de 70 de recomandări în acest domeniu. Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” și-a asumat promovarea și implementarea a cinci din acestea, inclusiv și dreptul la adopție, tutelă și curatelă pentru persoanele seropozitive.

În anul 2020, A.O. „Inițiativa Pozitivă” în cooperare cu organizațiile partenere, a implementat activ în Moldova sistemului REAct, care este un instrument on-line de documentare a încălcărilor drepturilor populațiilor cheie vulnerabile la HIV și tuberculoză.

„În cursul anului, în sistemul REAct au fost înregistrate 5 cazuri când persoanelor HIV-pozitive în Moldova din cauza statutului lor HIV li s-a refuzat adopția. De asemenea, răspunsurile pe care le-am primit de la autoritățile de tutelă și curatelă ale municipiilor Chișinău, Bălți și Cahul au confirmat faptul că statutul HIV-pozitiv în practică este încă considerat o contraindicație pentru adopție, iar persoanelor HIV-pozitive încă li se refuză adopția, tutelă și curatelă a copiilor”, a remarcat Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, Directorul Departamentului advocacy al A. O. „Inițiativa Pozitivă”.

Aceasta a dus la un dialog între reprezentanții A.O. „Inițiativa Pozitivă” și Ministerului Sănătății în cadrul Campaniei naționale „Nedetectabil = Netransmisibil” de combatere a epidemiei HIV/SIDA, în urma căruia s-a convenit că dreptului la adopție, tutelă și curatelă trebuie să fie garantat pentru persoanele HIV-pozitive. Acum, acest drept a devenit o realitate.

Anterior, la începutul anului 2020, A.O. „Inițiativa Pozitivă” a realizat prima sarcină din lista de cinci angajamente, aprobate de toate organizațiile de profil din țară, și persoanele seropozitive au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: