Statutul HIV nu mai este un obstacol pentru adopția copiilor în Republica Moldova. La începutul acestei săptămâni, pe 22 decembrie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis un ordin care asigură dreptul la adopție, tutelă și curatelă a unei persoane cu statut HIV-pozitiv, scrie asociația obștească „Inițiativa Pozitivă”.
Astfel, potrivit documentului, este interzis refuzul unei persoane de a deveni părinte adoptiv, tutore sau curator din motiv că este seropozitivă.
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a menționat că este o victorie importantă în procesul de eliminare a discriminării din societatea noastră și asigurarea dreptului fiecărui om la familie, la o viață fericită, indiferent de statutul său HIV.
„Nici o persoană nu trebuie să fie discriminată, indiferent de statut, de gen sau de starea de sănătate. Fiecare persoană are dreptul la sănătate, educație, familie, la muncă. O astfel de societate trebuie să consolidăm în Republica Moldova. Mulțumesc echipei A. O. Inițiativă Pozitivă pentru colaborare și munca în echipă, astfel încât drepturile persoanelor cu statut HIV – pozitiv să fie respectate”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.
La rândul său, Ruslan Poverga, director general al A.O. „Inițiativa Pozitivă”, a declarat că este mândru că în 2020 s-a reușit depășirea a încă unei barieri discriminatorii.
„De acum înainte, orice persoană seropozitivă, orice cuplu discordant, poate efectua adopția sau institui tutela unui copil. Am egalizat încă o dată drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV cu drepturile persoanelor care nu sunt seropozitive – anume așa și trebuie să fie! Această victorie, ca și multe altele, a devenit posibilă datorită inițiativei societății civile și deschiderii structurilor de stat, în acest caz Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, a menționat directorul general al A.O. „Inițiativa Pozitivă”.
Cine și cum a făcut acest lucru posibil?
Evaluarea unei persoane pentru posibilitatea de adopție se efectuează, inclusiv, în baza unui certificat medical. Deși, în anul 2013 Hotărârea Guvernului nr. 512/2003 „Privind aprobarea Listei contraindicațiilor medicale pentru persoanele care intenționează să adopte copii” a fost abrogată și aceste criterii nu mai trebuiau să fie un obstacol, a fost creată o lacună în legislație și practica reflecta o situație fără mari schimbări.
În anul 2019, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Programul Comun al ONU privind HIV/SIDA (UNAIDS) au efectuat un studiu amplu privind cadrul legal în domeniul HIV din Moldova, elaborând mai mult de 70 de recomandări în acest domeniu. Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” și-a asumat promovarea și implementarea a cinci din acestea, inclusiv și dreptul la adopție, tutelă și curatelă pentru persoanele seropozitive.
În anul 2020, A.O. „Inițiativa Pozitivă” în cooperare cu organizațiile partenere, a implementat activ în Moldova sistemului REAct, care este un instrument on-line de documentare a încălcărilor drepturilor populațiilor cheie vulnerabile la HIV și tuberculoză.
„În cursul anului, în sistemul REAct au fost înregistrate 5 cazuri când persoanelor HIV-pozitive în Moldova din cauza statutului lor HIV li s-a refuzat adopția. De asemenea, răspunsurile pe care le-am primit de la autoritățile de tutelă și curatelă ale municipiilor Chișinău, Bălți și Cahul au confirmat faptul că statutul HIV-pozitiv în practică este încă considerat o contraindicație pentru adopție, iar persoanelor HIV-pozitive încă li se refuză adopția, tutelă și curatelă a copiilor”, a remarcat Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, Directorul Departamentului advocacy al A. O. „Inițiativa Pozitivă”.
Aceasta a dus la un dialog între reprezentanții A.O. „Inițiativa Pozitivă” și Ministerului Sănătății în cadrul Campaniei naționale „Nedetectabil = Netransmisibil” de combatere a epidemiei HIV/SIDA, în urma căruia s-a convenit că dreptului la adopție, tutelă și curatelă trebuie să fie garantat pentru persoanele HIV-pozitive. Acum, acest drept a devenit o realitate.
Anterior, la începutul anului 2020, A.O. „Inițiativa Pozitivă” a realizat prima sarcină din lista de cinci angajamente, aprobate de toate organizațiile de profil din țară, și persoanele seropozitive au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro.