Peste 11 mii de familii din Moldova au fost excluse din categoria cu cele mai mari compensații, în urma verificărilor
Full Article 2 minutes read

Peste 11 mii de familii din Moldova au fost excluse din categoria cu cele mai mari compensații, în urma verificărilor

Categoria de vulnerabilitate energetică a peste 11 mii de familii a fost modificată, urmare a verificării informațiilor prezentate la depunerea cererilor pentru compensații. Informația a fost făcută publică de către ministrul demisionar al Muncii, Marcel Spatari conferinței de presă din 9 ianuarie.

Spatari a explicat că în sistemul informațional s-au implementat câteva filtre care au permis depistarea neconcordanțelor din cererile pentru compensații. 

„S-au identificat peste 11 mii de cazuri în care se indica un consum istoric foarte mare și zero venituri. La aceste persoane le-a fost limitată categoria de vulnerabilitate și nu pot beneficia de categoriile înalte de vulnerabilitate”, a declarat Marcel Spatari. 

Potrivit ex-ministrului, verificările nu au loc prin controale la domiciliu, ci prin schimbul de date cu ministerul Finanțelor și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), pentru „a determina cât mai bine nivelul de bunăstare al fiecărei familii”. 

Se menționează că există și „criterii de bunăstare” în mecanismul de atribuire a categoriei de vulnerabilitate. 

„Persoanele care au multe apartamente sau apartamente care valorează foarte scump sunt limitate în categoria pe care o pot avea”, a adăugat fostul ministrul al Muncii. 

Peste 740 de mii de familii au beneficiat, anul trecut, de compensații la resursele energetice. Bugetul total al proiectului este de aproape 5 miliarde de lei. Se întâmplă după ce, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, prețurile la gazul natural și la energia electrică a crescut substanțial. 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: