Peste 11 mii de familii din Moldova au fost excluse din categoria cu cele mai mari compensații, în urma verificărilor
Full Article 2 minutes read

Peste 11 mii de familii din Moldova au fost excluse din categoria cu cele mai mari compensații, în urma verificărilor

Categoria de vulnerabilitate energetică a peste 11 mii de familii a fost modificată, urmare a verificării informațiilor prezentate la depunerea cererilor pentru compensații. Informația a fost făcută publică de către ministrul demisionar al Muncii, Marcel Spatari conferinței de presă din 9 ianuarie.

Spatari a explicat că în sistemul informațional s-au implementat câteva filtre care au permis depistarea neconcordanțelor din cererile pentru compensații. 

„S-au identificat peste 11 mii de cazuri în care se indica un consum istoric foarte mare și zero venituri. La aceste persoane le-a fost limitată categoria de vulnerabilitate și nu pot beneficia de categoriile înalte de vulnerabilitate”, a declarat Marcel Spatari. 

Potrivit ex-ministrului, verificările nu au loc prin controale la domiciliu, ci prin schimbul de date cu ministerul Finanțelor și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), pentru „a determina cât mai bine nivelul de bunăstare al fiecărei familii”. 

Se menționează că există și „criterii de bunăstare” în mecanismul de atribuire a categoriei de vulnerabilitate. 

„Persoanele care au multe apartamente sau apartamente care valorează foarte scump sunt limitate în categoria pe care o pot avea”, a adăugat fostul ministrul al Muncii. 

Peste 740 de mii de familii au beneficiat, anul trecut, de compensații la resursele energetice. Bugetul total al proiectului este de aproape 5 miliarde de lei. Se întâmplă după ce, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, prețurile la gazul natural și la energia electrică a crescut substanțial. 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: