Anwar Amro / AFP / Scanpix / LETA

Peste 135 de morți în urma exploziei din Liban. Guvernatorului Beirutului, în lacrimi (VIDEO)

Numărul victimelor în urma exploziei devastatoare care s-a produs pe 4 august în portul din Beirut, Liban, a ajuns la 135. Alte peste 4 mii de persoane sunt rănite. În țară a fost decretată stare de urgență națională. Mai mulți membri ai administrației portului au fost puși sub arest la domiciliu, informează BBC.

Peste 4 mii de persoane au fost rănite iar bilanțul victimelor ar putea să crească pe măsură ce echipele de salvare descoperă noi victime sub dărâmăturile clădirilor din Beirut.

Guvernul crede că deflagrațiile s-au produs la un depozit de nitrat de amoniu din portul Beirut. Substanța folosită la producerea îngrășămintelor, dar cu un puternic potențial exploziv, fusese depozitată și păstrată în condiții nesigure într-o magazie timp de peste șase ani, după ce fusese confiscată de pe un vas sechestrat din cauza datoriilor și a unor nereguli tehnice.

Agenția Navală a Republicii Moldova a confirmat că nava Rhosus, cea care transporta peste 2 700 de tone de nitrat de amoniu, naviga sub pavilion moldovean în momentul sechestrării, în 2013. Potrivit relatărilor de presă, vasul și marfa aparțineau unui om de afaceri rus.

Potrivit unor experți britanici, consultați de BBC, deflagrația a avut 10% din intensitatea bombei nucleare de la Hiroshima și este „fără dubii, una din cele mai puternice explozii ne-atomice din istorie”, consideră experții.

Guvernatorul Beirutului a izbucnit în lacrimi în timp ce mergea prin zona distrusă de explozie. El și-a comparat orașul cu Hiroshima și Nagasaki. Iată momentul:

Capitala Libanului este acum pe jumătate distrusă, 300 de mii de oameni au rămas pe drumuri, iar pagubele se apropie de cinci miliarde de dolari.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Un nou împrumut pentru Moldova din partea UE: €244 mln pentru termoficarea din Chișinău și un spital la Cahul

Republica Moldova va beneficia de două împrumuturi în valoare totală de peste 244 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI Global), pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău și pentru construirea unui nou spital regional la Cahul.

Potrivit unui comunicat al Băncii Europene de Investiții, un împrumut de 143,5 milioane de euro va finanța modernizarea rețelei de termoficare din capitală. Termoelectrica va implementa proiectul prin înlocuirea sistemelor verticale învechite din blocurile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de puncte termice individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție din clădiri. Se preconizează că aceste măsuri vor reduce consumul de energie cu 25%, vor micșora facturile la încălzire și vor diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.

Alte 101 milioane de euro vor fi alocate pentru construcția spitalului din Cahul, care va deservi circa 300.000 de persoane din sudul țării. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este responsabil pentru construcția spitalului, planificată până în 2030.

Finanțarea BEI este completată de contribuții din partea Uniunii Europene, BERD și altor parteneri internaționali. Proiectele vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, reducerea facturilor la energie și asigurarea accesului la servicii medicale moderne.

„Este momentul potrivit pentru a reduce consumul ineficient de energie în Moldova prin proiecte precum
acestea – nu doar din motive economice, ci și pentru calitatea vieții și viitorul dumneavoastră. În spatele fiecărui euro investit se află o familie din Moldova a cărei viață devine mai bună – cu locuințe mai calde, servicii medicale fiabile și speranță reală pentru viitor. Aceste investiții nu sunt doar despre infrastructură;
acestea oferă demnitate, siguranță și oportunități în viața de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Menționăm că Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide, care contribuie la realizarea obiectivelor de politici ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: