Numărul victimelor în urma exploziei devastatoare care s-a produs pe 4 august în portul din Beirut, Liban, a ajuns la 135. Alte peste 4 mii de persoane sunt rănite. În țară a fost decretată stare de urgență națională. Mai mulți membri ai administrației portului au fost puși sub arest la domiciliu, informează BBC.
Peste 4 mii de persoane au fost rănite iar bilanțul victimelor ar putea să crească pe măsură ce echipele de salvare descoperă noi victime sub dărâmăturile clădirilor din Beirut.
Guvernul crede că deflagrațiile s-au produs la un depozit de nitrat de amoniu din portul Beirut. Substanța folosită la producerea îngrășămintelor, dar cu un puternic potențial exploziv, fusese depozitată și păstrată în condiții nesigure într-o magazie timp de peste șase ani, după ce fusese confiscată de pe un vas sechestrat din cauza datoriilor și a unor nereguli tehnice.
Agenția Navală a Republicii Moldova a confirmat că nava Rhosus, cea care transporta peste 2 700 de tone de nitrat de amoniu, naviga sub pavilion moldovean în momentul sechestrării, în 2013. Potrivit relatărilor de presă, vasul și marfa aparțineau unui om de afaceri rus.
Potrivit unor experți britanici, consultați de BBC, deflagrația a avut 10% din intensitatea bombei nucleare de la Hiroshima și este „fără dubii, una din cele mai puternice explozii ne-atomice din istorie”, consideră experții.
Guvernatorul Beirutului a izbucnit în lacrimi în timp ce mergea prin zona distrusă de explozie. El și-a comparat orașul cu Hiroshima și Nagasaki. Iată momentul:
Capitala Libanului este acum pe jumătate distrusă, 300 de mii de oameni au rămas pe drumuri, iar pagubele se apropie de cinci miliarde de dolari.