Peste 1400 de proceduri contravenționale, inițiate de la începutul anului în privința posesorilor de arme
Full Article 2 minutes read

Peste 1400 de proceduri contravenționale, inițiate de la începutul anului în privința posesorilor de arme

De la începutul anului 2021 au fost inițiate 1470 de proceduri contravenționale pentru încălcarea regulilor de deţinere şi port a armei, regulilor de reînregistrare a armelor, încălcarea modului de comercializare sau de înstrăinare a armelor letale sau neletale și a munițiilor aferente.

De asemenea, au fost ridicate 294 de arme de foc, dintre care 104 pentru păstrarea temporară, 109 pentru încălcarea regulilor de deţinere, port și folosire, 62 de arme deținute ilegal, iar 19 au fost predate benevol.

Totodată, de la începutul anului au fost inițiate 53 de proceduri de retragere a permiselor de armă, cu anularea sau suspendarea acestora.

În acest sens, Inspectoratul General al Poliției informează că folosirea armelor contrar destinaţiei lor speciale manifestată prin efectuarea tragerii din armă în locuri publice, se sancţionează cu amendă de la 300 la 1500 de lei, aplicată persoanei fizice sau cu privarea de dreptul de deţinere, port şi folosire a armei pe un termen de la 2 ani la 5 ani.

Depăşirea limitei de aplicare a armelor letale sau neletale, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 3000 la 4500 de lei cu privarea de dreptul de deţinere sau port şi folosire a armei pe un termen de la 2 ani la 5 ani.

Pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a muniţiilor, precum şi transmiterea acestora altor persoane, posesorul de armă riscă o amendă de până la 42 500 lei sau închisoare de până la 3 ani.

Conform evidenţelor deţinute de Poliție, la moment peste 65 de mii de persoane fizice deţin în posesie 77 394 de arme, dintre care 24 391 cu ţeavă ghintuită, 47 699 cu ţeava lisă și 5307 neletale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: