Peste 39 milioane de dolari pentru învățământul superior din Moldova. Anunțul Băncii Mondiale
Full Article 2 minutes read

Peste 39 milioane de dolari pentru învățământul superior din Moldova. Anunțul Băncii Mondiale

Banca Mondială va acorda un credit de 39,4 milioane de dolari pentru modernizarea învățământului superior din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat publicat joi, 5 martie, proiectul vine să sporească calitatea, relevanța și eficiența sistemului de învățământ superior din țară, astfel încât oamenii să obțină studiile și competențele necesare pentru a accesa mai multe oportunități și a-și îmbunătăți nivelul de trai.

„În prezent, sistemul de învățământ superior din Moldova nu este suficient de bine orientat spre cererea existentă pe piața muncii managerul de țară pentru Moldova al Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi.

„Proiectul va ajuta oamenii să obțină cunoștințele și competențele necesare pentru locuri de muncă atractive acasă, fără a fi nevoiți să-și părăsească familiile în căutarea unei vieți mai bune peste hotarele țării, și va ajuta angajatorii să angajeze lucrători cu competențele necesare pentru dezvoltarea afacerilor lor”, a adăugat oficialul.

Potrivit proiectului, pe parcursul a cinci ani, vor avea loc intervenții sistemice în domeniile calității, finanțării și managementului învățământului superior. Totodată, programul va putea fi utilizat de universitățile și colegiile pedagogice selectate pentru îmbunătățirea rezultatelor învățării în inginerie, tehnologia informației, sănătate (medicină) și pedagogie.

Banca Mondială menționează că proiectul „Învățământul superior” susține eforturile guvernului de remediere a problemei declinului continuu al numărului de studenți în învățământul terțiar și pregătire mai bună a tinerilor pentru cererea în evoluție rapidă pe piața muncii. Proiectul corespunde priorităților țării definite în Strategia Națională de Dezvoltare – Moldova 2020, care accentuează importanța ajustării sistemului de învățământ al țării la necesitățile pieței muncii.

Beneficiarii finali vor fi 91 000 de studenți ai universităților, 4 100 de studenți ai colegiilor, precum și 4 400 de profesori universitari și ai colegiilor din țară. Totodată, prognozele arată că circa 30 000 de viitori angajați și 5 000 de angajatori vor beneficia de pe urma proiectului promovat.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: