Peste 39 milioane de dolari pentru învățământul superior din Moldova. Anunțul Băncii Mondiale

Banca Mondială va acorda un credit de 39,4 milioane de dolari pentru modernizarea învățământului superior din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat publicat joi, 5 martie, proiectul vine să sporească calitatea, relevanța și eficiența sistemului de învățământ superior din țară, astfel încât oamenii să obțină studiile și competențele necesare pentru a accesa mai multe oportunități și a-și îmbunătăți nivelul de trai.

„În prezent, sistemul de învățământ superior din Moldova nu este suficient de bine orientat spre cererea existentă pe piața muncii managerul de țară pentru Moldova al Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi.

„Proiectul va ajuta oamenii să obțină cunoștințele și competențele necesare pentru locuri de muncă atractive acasă, fără a fi nevoiți să-și părăsească familiile în căutarea unei vieți mai bune peste hotarele țării, și va ajuta angajatorii să angajeze lucrători cu competențele necesare pentru dezvoltarea afacerilor lor”, a adăugat oficialul.

Potrivit proiectului, pe parcursul a cinci ani, vor avea loc intervenții sistemice în domeniile calității, finanțării și managementului învățământului superior. Totodată, programul va putea fi utilizat de universitățile și colegiile pedagogice selectate pentru îmbunătățirea rezultatelor învățării în inginerie, tehnologia informației, sănătate (medicină) și pedagogie.

Banca Mondială menționează că proiectul „Învățământul superior” susține eforturile guvernului de remediere a problemei declinului continuu al numărului de studenți în învățământul terțiar și pregătire mai bună a tinerilor pentru cererea în evoluție rapidă pe piața muncii. Proiectul corespunde priorităților țării definite în Strategia Națională de Dezvoltare – Moldova 2020, care accentuează importanța ajustării sistemului de învățământ al țării la necesitățile pieței muncii.

Beneficiarii finali vor fi 91 000 de studenți ai universităților, 4 100 de studenți ai colegiilor, precum și 4 400 de profesori universitari și ai colegiilor din țară. Totodată, prognozele arată că circa 30 000 de viitori angajați și 5 000 de angajatori vor beneficia de pe urma proiectului promovat.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Președinta Maia Sandu este politicianul în care cei mai mulți locuitorii ai Republicii Moldova au cea mai mare încredere. Aceasta este urmată, la mare distanță, de oligarhul fugar Ilan Șor și liderul socialiștilor, Igor Dodon. Cel puțin asta arată datele unui sondaj iData, care a fost prezentat pe 28 mai.

Potrivit sondajului, 26,2 din locuitorii țării au cea mai mare încredere în Maia Sandu, 8,9% – Ilan Șor, 8,7% – Igor Dodon, 6% – Alexandr Stoianoglo, 4,8% – Renato Usatîi, 4,1% – Ion Ceban, 3,3% – Vladimir Voronin, 2,4% – Irina Vlah, 2,1% – Ion Chicu, 1,6% – Marian Lupu, 1,3% – Vasile Tarlev, 0,9% – Dorin Recean, 0,9% – Tudor Ulianovschi, 0,7% – Victoria Furtună, 0,4% – Vasile Costiuc, iar 1,2% – alții. În același timp, 20,6% nu au încredere în niciun politician.

iData

Sondajul iData a fost realizat pe parcursul lunii mai, pe un eșantion de 1 006 de oameni. Marja de eroare constituie maxim 3%.

O femeie din Republica Moldova, în vârstă de 52 de ani, este cercetată în România pentru trafic de persoane și proxenetism. Aceasta ar fi recrutat și adăpostit mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova pentru a obține beneficii materiale din exploatarea sexuală a acestora. S-a dispus reținerea sa. Informațiile au fost comunicate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din cadrul Ministerului Public din România.

Reprezentanții DIICOT au anunțat că, pe 27 mai, procurorii instituției, împreună cu polițiștii, au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară în municipiul Oradea, într-o cauză ce vizează săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și proxenetism.

„Din probele administrate a rezultat faptul că, începând cu anul 2024, o inculpată în vârstă de 52 de ani (cetățean moldovean) a recrutat și adăpostit mai multe persoane vătămate (tot cetățeni moldoveni) în scopul obținerii de beneficii materiale din exploatarea sexuală a acestora”, au comunicat reprezentanții instituției.

Potrivit sursei, victimele se aflau „într-o stare vădită de vulnerabilitate, cauzată în principal de situația materială precară”. Acesta „au fost determinate și li s-a înlesnit practicarea prostituției, într-o locație din municipiul Oradea, în folosul material al inculpatei”.

Pe 27 mai, procurorii DIICOT au dispus reținerea inculpatei. Potrivit instituției, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor cu propunerea de arestare preventivă a inculpatei, pentru o perioadă de 30 de zile.

Reprezentanții Direcției au prezentat mai multe imagini ca urmare a perchezițiilor.

diicot.ro
diicot.ro
diicot.ro
diicot.ro

Peste 33% din locuitorii Republicii Moldova nu au călătorit niciodată peste hotare. Asta arată datele unui sondaj iData, care a fost prezentat pe 28 mai.

Potrivit sondajului, 19,9% dintre locuitorii țării călătoresc peste hotare de câteva ori pe an, 15,8% – o dată pe an, 13,1% – o dată la 2-3 ani, iar 17,5% – mai rar. În același timp, 33,2% nu au călătorit niciodată în străinătate.

iData
iData

De asemenea, datele arată că din cetățenii care au călătorit peste hotare, în ultimii cinci ani, 26,4% și-au petrecut vacanțele în România, 22,6% – Turcia, 18% – Italia, 15,9% – Bulgaria, 10,3% – Grecia, 8,7% – Franța, 8,7% – Ucraina, 7,8% – Germania, 6,5% – Egipt, 5,2% – Spania, 3,2% – Rusia, 3,1% – Cehia, 2,2% – Ungaria, iar 18,2 – în alte țări. Totodată, 19,7% nu au călătorit nicăieri în ultimii cinci ani.

iData

Din populația țării care a călătorit în străinătate, 56,8% nu apelează la serviciile agențiilor de turism pentru planificarea vacanței, 23,4% – o face uneori, iar 18,7% – întotdeauna.

iData

Sondajul iData a fost realizat pe parcursul lunii mai, pe un eșantion de 1 006 de oameni. Marja de eroare constituie maxim 3%.

Organul executiv al regiunii transnistrene a redus costul „componentei de gaz” de la 1 156,65 la 644 de ruble pentru o mie de metri cubi pentru întreprinderile care produc fontă, oțel și feroaliaje și care au mai mult de 150 de angajați. Sub aceste criterii cade inclusiv Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbnița, transmite „МОСТ”.

„Componenta de gaz” reprezintă costul de bază al gazului natural, care este luat în considerare la formarea tarifului final la gaz. Potrivit deciziei organului executiv local, acest indicator este folosit și pentru calcularea tarifului la energie electrică pentru întreprinderile respective. Asta înseamnă că reducerea componentei de gaz va duce și la o scădere semnificativă a prețului energiei electrice pentru Uzina Metalurgică Moldovenească.

„Componenta de gaz” pentru întreprinderile mari și consumatorii casnici din regiunea transnistreană este stabilită manual de Tiraspol, prin modificarea corespunzătoare a unei hotărâri a organului executiv local. De exemplu, pentru întreprinderile metalurgice, aceasta este deja a treia modificare a acestui parametru de la începutul anului.

De menționat că „componenta de gaz” pentru consumatorii casnici a rămas neschimbată – 1 156,65 ruble pentru o mie de metri cubi.

644 de „ruble transnistrene” pentru o mie de metri cubi, adică aproximativ 0,69 lei per metru cub de gaz, este un preț departe de cel de piață. Prețul actual de piață al gazului în Europa (indicele TTF) este de aproximativ 37 de euro pe megawatt-oră, ceea ce echivalează cu circa 7,6 lei per metru cub de gaz.

Chiar și în anul 2024, înainte de criza energetică, „componenta de gaz” pentru întreprinderile din domeniul metalurgiei era de 715 „ruble transnistrene” pentru o mie de metri cubi.

Amintim că, la mijlocul lunii mai, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, a anunțat că Uzina Metalurgică Moldovenească și-a reluat activitatea.

Iar pe 16 mai, întreprinderea de stat „Moldelectrica” a comunicat că funcționalitatea liniilor de înaltă tensiune de 330 kV Podilsk – Rîbnița a fost restabilită. Aceste două linii electrice sunt esențiale pentru funcționarea deplină a Uzinei Metalurgice Moldovenești.

În regiunea transnistreană, din decembrie 2024 este în vigoare starea de urgență în economie, ca urmare a întreruperii livrărilor de gaz rusești. Autoritățile nerecunoscute ale regiunii au fost nevoite să redistribuie fondurile bugetare rămase și resursele fondurilor speciale pentru a asigura plata prioritară a prestațiilor sociale – pensii și salarii pentru angajații din sectorul public. Pentru stabilizarea bugetului, a fost luată și decizia de majorare a tarifelor la serviciile comunale.

Victor Chironda a anunțat că renunță la mandatul de consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). „Nu pot să continui să fac parte dintr-o structură care nu mai are nicio putere decizională și nu își îndeplinește rolul de a reprezenta în mod real interesele cetățenilor”, a comunicat el.

„Am luat decizia de a-mi încheia mandatul de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. Motivul principal este că, sub conducerea Primarului Ion Ceban, CMC a devenit o anexă docilă a partidului MAN, iar funcționarea acestuia a fost complet blocată. Din păcate, nu pot să continui să fac parte dintr-o structură care nu mai are nicio putere decizională și nu își îndeplinește rolul de a reprezenta în mod real interesele cetățenilor. De asemenea nu cred că este corect să iau remunerarea de patru mii de lei per zi, pentru ședințe sterile, în care nu se decide nimic pentru orășeni. Din acest motiv nu am asistat la ultimele trei zile de ședință”, a scris Chironda pe o rețea de socializare.

„Rămân dedicat orașului nostru și voi continua să fiu activ în orice mod posibil pentru a sprijini dezvoltarea și progresul Chișinăului”, a adăugat el.

Victor Chironda a reprezentat Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” în CMC. El l-a înlocuit pe liderul Platformei DA Dinu Plîngău, care ar fi trebuit să reprezinte partidul în CMC.

Primarul Ion Ceban, vizat în declarația lui Chironda, nu a reacționat deocamdată la cele comunicate.

Anunțul lui Chironda vine la o zi după ce, pe 27 mai, consilierii municipali nu au reușit să ajungă la un acord pentru a aproba proiectul bugetului capitalei în prima lectură. Astfel, Chișinăul rămâne, în continuare, fără un buget aprobat pentru anul în curs. Președinta fracțiunii PAS, Zinaida Popa, a declarat că colegii săi sunt dispuși să voteze proiectul bugetului propus de administrația capitalei doar dacă vor primi o confirmare că bugetul va include finanțare pentru propunerile înaintate de PAS. Președintele fracțiunii PSRM, Adrian Lebedinschi, și-a exprimat, de asemenea, regretul că administrația nu ia în considerare propunerile socialiștilor. Într-o conferință de presă, primarul Ion Ceban a acuzat consilierii PAS și PSRM că ar face „front comun în detrimentul cetățenilor municipiului Chișinău”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: