Snickers Ice cream inside a chiller

Peste 500 de mii de înghețate au fost retrase din magazinele din Moldova, din cauza unui pesticid cancerigen

Peste 500 de mii de înghețate Bounty, Snickers și Twix au fost retrase din magazinele din Moldova, după ce inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au depistat prezenţa oxidului de etilenă la niveluri mai mari decât cele permise de legislaţia UE.

ANSA a demarat ancheta de serviciu și verificările în magazine după ce, pe 19 iulie, pe portalul sistemului rapid de alertă (RASFF) al  Uniunii Europene a apărut notificarea cu privire la conținutul de oxid de etilenă în materie primă, care a fost ulterior utilizată pentru producerea produselor înghețate (Bounty, Snickers, Twix). Loturi din aceste produse care au ajuns și pe rafturile magazinelor din Republica Moldova.

În cadrul anchetei de serviciu  s-a stabilit că produsele au fost importate de 3 companii. Astfel, au fost retrase din rеțеаua de соmеrț următoarele produse:

1.     Bounty înghețată 39,1g/50,1ml/24/24 – 25 840 bucăți
2.     Snickers înghețată 48g/53ml/24/24 – 457 788 bucăți
3.    Snickers înghețată 66g/72,5ml/24/24 – 16 689 bucăți
4.    Twix înghețată 40g/50ml/24/24 – 8 856 bucăți
5.    Bounty pack înghețată 39,1g/50,1ml *6 buc) –201 bucăți
6.    Twix înghețată 40g/50ml*6 buc – 35 bucăți.

Loturile retrase nu pot fi comercializate și urmează a fi returnate în țara de origine.

Oxidul de etilenă este un pesticid care, conform unei alerte emise de Comisia Europeană, este interzis în UE, pentru că este cancerigen. El este adesea folosit la dezinfectarea aparaturii medicale sau a mijloacelor de transport. Substanța a fost descoperită acum în loturile de înghețată care folosesc un aditiv alimentar numit guma de caruba, contaminat cu acest pesticid.

Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare și este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.

„Creează, ca orice gumă, consistența aceea plăcută a înghețatei cumpărată de la magazin, cremoasă. În loturile respective, acest aditiv era poluat cu oxidul de etilenă, care s-ar fi folosit la origine ca pesticid”, explică medicul nutriționist Corina Zugravu, pentru Libertatea.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Calea Ferată din Moldova

UE alocă 3,5 milioane de euro pentru calea ferată din Moldova. Conexiunea cu România va fi reabilitată

Uniunea Europeană investește 2,8 miliarde de euro în 94 de proiecte de transport destinate să sprijine mobilitatea durabilă și conectivitatea pe întreg continentul european, inclusiv în Republica Moldova. Țara noastră va beneficia de un grant în valoare de 3,5 milioane de euro pentru modernizarea conexiunii feroviare dintre Iași (România) și Ungheni (Moldova), care prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple. Potrivit Delegației UE la Chișinău, acest proiect va contribui la fluidizarea transportului transfrontalier și va consolida integrarea Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport.

Printre cele 94 de proiecte care vor beneficia de fonduri europene se numără inițiative pentru dezvoltarea căilor ferate ecologice, modernizarea porturilor, digitalizarea rețelelor de transport și creșterea rezilienței infrastructurii.  

În Republica Moldova, Uniunea Europeană va sprijini adaptarea infrastructurii feroviare la standardele europene, inclusiv prin alinierea ecartamentului pentru a permite circulația neîntreruptă a trenurilor și pentru a facilita comerțul regional.  

Potrivit Delegației UE în Moldova, proiectul va reduce timpul de deplasare între Moldova și România și va crește considerabil capacitatea de transport feroviar transfrontalier: „Este, totodată, un moment de referință: prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, care va elimina un important blocaj de infrastructură la graniță”.  

Proiectul face parte din Connecting Europe Facility (CEF) — programul emblematic al UE pentru investiții strategice în infrastructură în domeniile transportului, energiei și digitalizării. Din 2023, Moldova și Ucraina sunt asociate la acest program.  

„Inițiativa reflectă angajamentul ferm al Uniunii Europene de a sprijini integrarea Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport, consolidând în același timp conectivitatea regională în cadrul coridorului de transport UE–Moldova–Ucraina”, precizează Delegația UE în țara noastră.    


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: