Peste 500 de mii de înghețate au fost retrase din magazinele din Moldova, din cauza unui pesticid cancerigen
Full Article 2 minutes read

Peste 500 de mii de înghețate au fost retrase din magazinele din Moldova, din cauza unui pesticid cancerigen

Peste 500 de mii de înghețate Bounty, Snickers și Twix au fost retrase din magazinele din Moldova, după ce inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au depistat prezenţa oxidului de etilenă la niveluri mai mari decât cele permise de legislaţia UE.

ANSA a demarat ancheta de serviciu și verificările în magazine după ce, pe 19 iulie, pe portalul sistemului rapid de alertă (RASFF) al  Uniunii Europene a apărut notificarea cu privire la conținutul de oxid de etilenă în materie primă, care a fost ulterior utilizată pentru producerea produselor înghețate (Bounty, Snickers, Twix). Loturi din aceste produse care au ajuns și pe rafturile magazinelor din Republica Moldova.

În cadrul anchetei de serviciu  s-a stabilit că produsele au fost importate de 3 companii. Astfel, au fost retrase din rеțеаua de соmеrț următoarele produse:

1.     Bounty înghețată 39,1g/50,1ml/24/24 – 25 840 bucăți
2.     Snickers înghețată 48g/53ml/24/24 – 457 788 bucăți
3.    Snickers înghețată 66g/72,5ml/24/24 – 16 689 bucăți
4.    Twix înghețată 40g/50ml/24/24 – 8 856 bucăți
5.    Bounty pack înghețată 39,1g/50,1ml *6 buc) –201 bucăți
6.    Twix înghețată 40g/50ml*6 buc – 35 bucăți.

Loturile retrase nu pot fi comercializate și urmează a fi returnate în țara de origine.

Oxidul de etilenă este un pesticid care, conform unei alerte emise de Comisia Europeană, este interzis în UE, pentru că este cancerigen. El este adesea folosit la dezinfectarea aparaturii medicale sau a mijloacelor de transport. Substanța a fost descoperită acum în loturile de înghețată care folosesc un aditiv alimentar numit guma de caruba, contaminat cu acest pesticid.

Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare și este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.

„Creează, ca orice gumă, consistența aceea plăcută a înghețatei cumpărată de la magazin, cremoasă. În loturile respective, acest aditiv era poluat cu oxidul de etilenă, care s-ar fi folosit la origine ca pesticid”, explică medicul nutriționist Corina Zugravu, pentru Libertatea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: