Petiție online pentru reînființarea Ministerului Culturii al Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

Petiție online pentru reînființarea Ministerului Culturii al Republicii Moldova

Fostul secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în guvernul Sandu, Victoria Nagy-Vajda, a inițiat o petiție online, prin care se cere separarea domeniului de activitate cultură de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și reînființarea Ministerului Culturii. Până la ora publicării acestei știri, 166 de persoane au susținut inițiativa.

„Comunicarea cu ministerul actual este anevoioasă, deseori neproductivă, ducând la stoparea proceselor de lucru dintre minister și instituțiile din subordine, pe de o parte, și minister și organizațiile necomerciale și comerciale din domeniul cultural, pe de altă parte. Toate acestea duc la implementarea programelor și proiectelor culturale cu întârziere”, argumentează autoarea.

De asemenea, autoarea petiției susține că sectorul cultural are nevoie urgentă de o relansare din temelii: „Lipsa unui minister profesionist dedicat sectorului cultural poate cauza pierderi irecuperabile ale monumentelor istorice, prin demolare sau incendiu, tragedie care s-a și întâmplat în 2020, odată cu incendiul clădirii istorice a Filarmonicii Naționale. Lipsa investițiilor în acest sector poate cauza și alte daune și tragedii, inclusiv umane”.

Amintim că Victoria Nagy-Vajda a fost numită în funcția de secretar de stat al MECC pe 17 septembrie 2019, în timpul guvernului Sandu. Anterior, aceasta a lucrat la Banca Europeană de Investiții. În prezent, aceasta este manager cultural, preşedinte al Asociaţiei pentru cultură şi arte ARBOR din România, înfiinţată de ea în 2017, prin care şi-a propus promovarea culturii basarabene.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: