anticoruptie.md

Petrecere cu muzică și chiote într-un birou de la PCCOCS. Reacția Procuraturii Generale (VIDEO)

Câţiva angajaţi ai Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) au fost surprinşi în timp ce dădeau o petrecere improvizată într-un birou de serviciu. Aceștia au fost surprinşi vinerea trecută, în jurul orei 19:00.

Procuratura Generală a anunțat pe 10 martie că a luat act de materialului jurnalistic, întitulat „Petrecere cu muzică și chiote într-un birou de la PCCOCS”, realizat de reporterii Anticorupție.md și a dispus inițierea unei cercetări de serviciu în privinţa angajaților vizați în articol.

„Procuratura se delimitează de activitățile ce nu se circumscriu normelor disciplinare sau constituie încălcări ale Codului de etică al procurorului. Despre rezultatele controlului de serviciu, Procuratura va informa suplimentar,” se arată într-o notă informativă emisă de procuratură.

Menționăm că câţiva angajaţi ai PCCOCS au fost surprinşi  în timp ce dădeau o petrecere improvizată într-un birou de serviciu. Petrecăreţii ar fi consuumat şi alcool, lucru interzis de Codul Muncii, dar şi de un ordin al procurorului general, care datează din noiembrie 2009.

Ajunşi la faţa locului, reporterii au constatat că petrecerea se dădea în unul din birourile de la etajul zero din partea din spate a clădirii PCCOCS. Geamurile de la birou erau deschise şi răsuna muzica. Printre jaluzele, în birou au fost observaţi doi bărbaţi şi două femei. Aceştia ţineau în mână pahare în care era un lichid de culoare cafenie, asemănător divinului.

Când au observat că sunt filmaţi din afară, unul din petrecăreţi a închis geamul şi a stins lumina.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: