Samos24.gr

Pilotul elicopterului prăbușit în Grecia avea dublă cetățenie. Corpul neînsuflețit va fi repatriat în Moldova

Compania aeriană „VALAN ICC”, căreia îi aparține elicopterul prăbușit în Grecia, în timpul operațiunii de stingere a unui incendiu, a publicat noi detalii despre accidentul aviatic. Astfel, în urma tragediei au decedat două pesoane – pilotul care avea cetățenie dublă – a României și a Republicii Moldova și traducătorul, originar din Grecia. Corpul neînsuflețit al conaționalului nostru urmează să fie repatriat în Moldova. Informația privind cetățenia pilotului a fost confirmată și de Ministerul de Externe.

Pe 13 iulie la ora 17:55 a avut loc un accident aeronautic cu implicarea elicopterului companiei aeriene „VALAN ICC”, nr. înreg. ER MHU care era antrenat în acțiuni de stingere a incendiilor în Grecia. În momentul aprovizionării cu apă pentru stingerea incendiilor pe insula Samos, elicopterul s-a prăbușit în mare.

Drept consecință, doi membri ai echipajului au supraviețuit și sunt spitalizați într-o stare satisfăcătoare.

În același timp, unul dintre membrii echipajului și coordonatorul grec au decedat.

„Potrivit informațiilor preliminare, motivul accidentului aeronautic-condițiile meteorologice nefavorabile. Activitățile de investigare al accidentului aeronautic sunt în desfășurare. Cadavrul pilotului decedat va fi repatriat în cel mai scurt timp în Republica Moldova”, au precizat reprezentanții companiei „VALAN ICC”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a confirmat pentru NM faptul că pilotul aparatului de zbor deținea dublă cetățenie – a României și a Republicii Moldova.

Autoritatea Aeronautică Civilă și MAEIE informează cu referire la operatorul aerian căruia îi aparține aeronava implicată în accidentul din Grecia, că pilotul elicopterului care nu a supraviețuit accidentului și a fost listat de către autoritățile elene ca cetățean român dispunea și de cetățenia țării noastre.Astfel, în accidentul produs în Grecia, doi membri ai echipajului, cetățeni ai Republicii Moldova se află în spital, starea lor fiind satisfăcătoare iar al treilea și-a pierdut viața.Autoritatea Aeronautică Civilă va reveni cu informații suplimentare pe parcurs privind aspectele tehnice ale accidentului aviatic cu implicarea aeronavei din țara noastră”, se arată în declarație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: