Colaj NM

„Plăcile de teracotă pot să cadă în cap”. Consilieri PAS, despre subterana de pe strada Ismail; reacția Preturii Centru

Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Ion Melnic și Mihail Briceag, au avertizat că plăcile de teracotă din pasajul subteran de la intersecția străzii Ismail cu bulevardul Ștefan cel Mare riscă să cadă. Într-un video, Melnic le smulge cu mâna și spune că o face pentru a preveni accidente. Pretura sectorului Centru a dat asigurări că pasajul va fi restaurat „în cel mai scurt timp” și a criticat gestul consilierului.

Pe 4 mai, consilierul Ion Melnic a semnalat că, la trecerea subterană de la intersecția străzii Ismail cu bulevardul Ștefan cel Mare, mai multe plăci de teracotă riscă să cadă. „Cele care le pot smulge, o să le smulg eu cu mâna… Care sunt pericol și pot să cadă cuiva în cap”, a menționat acesta într-un mesaj video, arătând cum scoate mai multe plăci. „Eu am venit la inspectare. E un dezastru, e un pericol pentru copii, pentru persoane cu dizabilități, pentru fiecare cetățean din Chișinău”, a adăugat consilierul municipal.

Consilierul Mihail Briceag a spus că plăcile de teracotă au fost montate în 2023. „În 2024, jumătate din teracotă a căzut jos. Noi am făcut gălăgie atunci. (…) Hîncu (nota red. pretorul sectorului Centru al capitalei, Vadim Hîncu) a spus că totul este ok. A reparat. (…) Au făcut lucrări, dar iarăși de mântuială”, a menționat el pe o rețea de socializare.

Pe 5 mai, Pretura sectorului Centru declarat că „la pasajul subteran din strada Ismail intersecție cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, se intervine la remedierea neconformităților, consecvent planificărilor stabilite în lunile anterioare, în urma inspecției colaboratorilor Preturii”. „Suntem primii cointeresați în asigurarea unei infrastructuri urbane dezvoltate, tocmai de aceea, în raport cu operatorul economic care a executat lucrările de reabilitare a pasajului au fost aplicate toate prevederile contractuale aferente situațiilor în care prestatorul nu își onorează în mod corespunzător obligațiile”, au adăugat reprezentanții Preturii.

Totodată, Pretura a adăugat că „smulgerea intenționată a plăcilor de teracotă de către unii cetățeni, evidențiază scopurile acestora față de Chișinău”. „Municipalitatea va restaura în cel mai scurt timp pasajul subteran. (…) Dezolant însă, rămâne faptul că cei care au o valoare modică în societate, ating lucrurile care se văd că sunt făcute”, se mai arată în mesajul Preturii.

NewsMaker a relatat, în aprilie 2024, că pasajul subteran de la intersecția străzii Ismail cu bulevardul Ștefan cel Mare din capitală, renovat în 2023, avea deja nevoie de o nouă reparație. Plăcile de teracotă erau desprinse, iar peretele rămăsese gol. Detalii AICI.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: