Максим Андреев / NewsMaker

Plahotniuc e primul. Procurorii încep să pună în aplicare procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului

Procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului începe a fi pusă în aplicare de către procurori. Primul caz demarat îl vizează pe Vladimir Plahotniuc în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”, anunță Procuratura Anticorupție pe 7 septembrie.

Procuratura Anticorupție a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”. Decizia a fost luată în contextul modificărilor de ordin legislativ recent operate în Codul de procedură penală privind finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

Pe 22 august 2022, procurorul de caz a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc.

Așadar, în ședința din 6 septembrie 2022, avocatul lui Plahotniuc, după ce a făcut cunoștință cu materialele prezentate de procuror a înaintat o cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

În ședința de mâine 8 septembrie 2022, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana urmează să pronunțe o încheiere cu referire la admiterea/respingerea cererii nominalizate.

Reamintim că, în cadrul acestui episod pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3.5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

Precizăm că, în cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei.

În alt caz, a fost aplicată deja procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului

Totodată, într-un alt caz investigat de Procuratura Anticorupție, pe 6 septembrie 2022, de către judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana a fost aplicată deja procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului. În acest sens, judecătorul a admis demersul procurorului și a eliberat acordul pentru finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

Cazul vizat este investigat de procurorii anticorupție încă din anul 2012, prin prisma săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, produs în decembrie 2010. Investigațiile pe acest caz au demarat urmare a denunțului făcut de un bărbat privind acțiunile pretins ilegale ale doi cetățeni, care s-ar fi prezentat ca fiind reprezentanții unui partid politic din Republica Moldova.

Așadar, cei doi cetățeni sub pretextul angajării denunțătorului în funcția de vice ministru al Ministerului Transporturilor, au susținut că au influență asupra persoanelor cu funcție de demnitate publică și în acest sens au pretins inițial suma de 150 000 euro, după care au primit de la denunțător mijloace bănești într-o primă tranșă în sumă de 50 000 euro.

Prin urmare, în noiembrie 2021, unul dintre cei doi învinuiți de trafic de influență a fost trimis pe banca acuzaților, cauza penală la acest moment în privința acestuia fiind în proces de examinare în instanța de judecată, pe când cel de-al doilea învinuit s-a eschivat de la urmărirea penală, iar locul aflării acestuia nu este cunoscut.

Procurorii anticorupție au obținut de la judecătorul de instrucție acordul pentru a termina urmărirea penală și în privința celui de-al doilea învinuit care se eschivează, iar cauza penală urmează să fie expediată cu rechizitoriu în scurt timp în instanța de judecată pentru examinare în fond.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Trump amenință Rusia cu sancțiuni, dacă nu ajunge la un acord de pace în 50 de zile. Reacția UE

Statele Unite vor impune tarife secundare de până la 100% împotriva Rusiei și a partenerilor săi comerciali dacă, în termen de 50 de zile, nu va fi încheiat un acord de pace în Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele american Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 14 iulie la Casa Albă, alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte. În reacție, UE a declarat că termenul este „prea lung”.

„Sunt profund dezamăgit de Vladimir Putin. Mă așteptam ca acest conflict să fie încheiat deja de două luni. Avem conversații plăcute, dar după ele urmează atacuri cu rachete. Când se repetă de trei-patru ori, îți dai seama că aceste discuții nu mai au sens”, a declarat Trump, citat de The Moscow Times.

Liderul de la Casa Albă a explicat că sancțiunile de 100% pot fi aplicate fără aprobarea Congresului, dar a adăugat că susține inițiativa senatorului Lindsey Graham privind tarife și mai mari, de 500%, împotriva Moscovei — deși speră să nu fie nevoie de asemenea măsuri extreme.

În același timp, Trump a anunțat o nouă etapă de sprijin militar pentru Ucraina. Potrivit lui, Statele Unite și NATO au convenit ca 17 sisteme de apărare antiaeriană Patriot să fie livrate Kievului din stocurile aliaților europeni, urmând ca acestea să fie înlocuite ulterior cu echipamente noi. Primele livrări ar urma să aibă loc în următoarele zile.

Pe fundalul acestor declarații, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a criticat termenul de 50 de zile anunțat de Trump, considerându-l prea lung în condițiile în care „în fiecare zi sunt uciși civili nevinovați în Ucraina”. Totuși, oficialul UE a salutat tonul mai ferm adoptat recent de președintele american față de Kremlin: „Este un semnal pozitiv”, a punctat Kallas.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: