„Plahotniuc va fi extrădat după revelion”. Renato Usatîi, despre „lesa” lui Plahotniuc din SUA
Full Article 3 minutes read

„Plahotniuc va fi extrădat după revelion”. Renato Usatîi, despre „lesa” lui Plahotniuc din SUA

Liderul formațiunii „Partidul Nostru”, primarul municipiului Bălți Renato Usatîi, susține că ex-președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc urmează să fie extrădat din SUA după revelion. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 27 iulie a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Usatîi a refuzat să dezvăluie de unde deține astfel de informații.

Usatîi a menționat că extrădarea lui Plahotniuc va fi posibilă „anume oamenilor care cu adevărat luptă cu acesta, spre deosebire de actuala conducere a țării”.

„După revelion, pe Plahotniuc îl vor extrăda în Moldova. Fără Dodon, Voicu și alte dosare fabricate, care nu au ajutat”, a spus Usatîi, fără să divulge de unde deține astfel de informații. Politicianul a precizat, însă, că este gata să colaboreze cu serviciile speciale din orice țară, „dacă acest lucru este spre binele poporului”.

Renato Usatîi susține că, în prezent, Plahotniuc nu poate părăsi teritoriul SUA, chiar dacă și-ar dori asta.

„Puteți considera că este legat cu o lesă care îi ajunge numai pentru a merge la magazin”, a răspuns Usatîi la întrebarea dacă ar putea Plahotniuc să fugă din SUA până la extrădarea sa.

Liderul „Partidului Nostru” a mai spus că Interpol a refuzat să îl anunțe în urmărire internațională pe Vladimir Plahotniuc pentru că, din start, dosarul în care acesta figurează, pe care Procuratura Generală l-a trimis la Interpol, nu a fost întocmit conform rigorilor.

„Atunci când Stoianoglo nu era încă procuror general, Procuratura a trimis un dosar penal care nu a fost întocmit corect. (…) Ce a scris acum Interpol: „Nu vom emite mandat internațional pe numele lui Plahotniuc și în general nu ne trimiteți nimic, nu îl vom anunța în urmărire”. Iar acum, chiar dacă Stoianoglo va remite un dosar în care figurează Plahotniuc privind orice altă infracțiune, Interpol nu îl va lua în considerare. Pentru că în primul caz a fost demonstrat că este o urmărire motivată politic”, a argumentat Usatîi și a precizat că fostul avocat a lui Plahotniuc, Vitalii Pârlog, conduce până în prezent comisia responsabilă de dosarele pentru Interpol.

Amintim că în iunie procurorul general Alexandr Stoianoglo a remis autorităților din SUA un demers privind extrădarea lui Vladimir Plahotniuc. Anterior, Stoianoglo a anunțat că Vladimir Plahotniuc ar fi unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Acesta a precizat că fostul președinte al Partidului Democrat a obținut peste 100 mln de dolari în mod fraudulos.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: