Facebook/Maria Ciobanu

Sondaj: Patru partide, cu șanse de a intra în cursa pentru parlamentare. Formațiunea condusă de Usatîi iese din joc

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) își menține poziția de lider în preferințele alegătorilor din Republica Moldova, atât ca intenție de vot, cât și în estimările privind reprezentarea în viitorul Parlament. În schimb, Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, pierde teren și nu mai figurează printre formațiunile cu șanse de accedere în Legislativ, potrivit sondajului iData prezentat pe 30 iunie.

Potrivit datelor iData, PAS ar obține 40,4% din voturile alegătorilor deciși, în ușoară creștere față de 39,2% în luna mai. PSRM se menține pe locul doi, cu 16,4% (față de 16,5% în mai), urmat de Blocul Politic „Victorie”, care înregistrează 15,5% (față de 16%). Blocul „Alternativa” crește de la 9,3% la 10,3%, în timp ce Partidul Nostru scade la 4,3%, după ce în luna precedentă acumulase 5,4%.

Cum ar putea arăta viitorul parlament

În ceea ce privește structura viitorului parlament, fără a lua în calcul voturile din diaspora și din stânga Nistrului, PAS ar deține 49 de mandate, în creștere față de cele 46 estimate în luna mai. PSRM ar obține 20 de locuri (față de 19), Blocul „Victorie” – 19 (față de 18), iar Blocul Alternativa – 13 (cu o creștere de un mandat).

Partidul Nostru, care în mai era estimat cu 6 mandate, nu mai apare în iunie printre partidele care ar accede în Legislativ.

Sandu, în continuare politicianul care se bucură de cea mai mare încredere. Este urmată de Șor

Președinta Maia Sandu rămâne politicianul în care respondenții au cea mai mare încredere – 26,9% în iunie, comparativ cu 26,2% în mai. Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară și fostul președinte, liderul socialiștilor Igor Dodon completează topul încrederii, cu 9,2% și respectiv 9,1% în iunie (față de 8,9% și 8,7% în mai).

La distanță urmează fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi și primarul capitalei, liderul MAN Ion Ceban. În ultima lună, atât Stoianoglo, cât și Usatîi au înregistrat scăderi ușoare în sondaje, în timp ce Ion Ceban a cunoscut o ușoară creștere.

Ponderea celor care nu au încredere în niciun politician a rămas stabilă, la aproximativ 21%.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.015 persoane, în perioada 14–23 iunie 2025, cu o marjă de eroare de ±3%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: