„E de râs”. Familia copilului lovit mortal de o mașină la Boldurești cere pedepse mai aspre pentru cinci polițiști
Full Article 4 minutes read

„E de râs”. Familia copilului lovit mortal de o mașină la Boldurești cere pedepse mai aspre pentru cinci polițiști

Rudele băiatului de 14 ani, lovit mortal de o mașină în satul Boldurești, raionul Nisporeni, la volanul căruia s-ar fi aflat primarul localității, au depus o plângere la Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS). Aceștia solicită procurorilor inițierea urmăririi penale pe numele celor cinci polițiști sancționați cu mustrări, demisii și retrogradări, pentru că nu ar fi acționat corespunzător în procesul stabilirii circumstanțelor accidentului. Informația a fost confirmată de către avocatul Dorin Podlisnic. 

Familia băiatului care a murit a angajat un avocat pentru a-și apăra interesele în instanța de judecată. Momentan, urmărirea penală pe cazul accidentului mortal din satul Bondurești, raionul Nisporeni, nu a fost finalizată. Rudele victimei se tem că acest caz ar putea fi mușamalizat, având în vede că învinuitul este chiar primarul localității, în trecut șef Inspectoratului de Politie Nisporeni. Fratele acestuia este procuror.

„Ei au apelat la mine pentru a le reprezenta interesele, reieșind din faptul că unul din frați este procuror, iar celălalt are resurse financiare fiind primar. Se tem că acest caz va fi cumva mușamalizat, tergiversat în favoarea învinuitului”, a declarat Dorin Podlisnic în cadrul podcastului Life Show Moldova.

Apărătorul consideră că sancțiunea aplicată celor cinci polițiști care nu au acționat corespunzător pentru investigarea faptelor este insuficientă.

„E de râs. Ei trebuiau arestați. Chiar dacă a apărut în presă, vedeți ce pedeapsă blândă le-a fost aplicată. Trebuia pornită urmărirea penală pentru „imixtiune în înfăptuirea justiției”, să fie reținuți, plasați în arest, dați afară de la lucru. Nu mustrare sau retrogradați, că au acum cu o steluță mai puțin. Să fie puși sub urmărire penală. Când un polițist săvârșește astfel de fapte, nu știu dacă mai are loc în sistem. I-au luat o steluță de pe umăr, dar lasă că în doi ani și-o pune înapoi. Dar noi nu am lăsat așa. Am depus o plângere la PCCOCS pentru pornirea dosarului și pe polițiști. Sper să fim auziți”, a declarat Podlisnic.

De asemenea, avocatul susține că deține informații asumate, potrivit căruia edilul de Boldurești obișnuia să urce în stare de ebrietate la volan.

„Am o cunoștință ai cărei părinți locuiesc în acel sat. Și mi-a spus că nu este pentru prima dată când primarul urcă beat la volan. Eu fac afirmația absolut conștient de ceea ce spun, pentru că e public. Din cauza legăturilor și a funcției deținute anterior omul era intangibil. În sat mulți ar putea confirma, dar se tem. Inclusiv mama copilului decedat mi-a confirmat acest lucru”, a declarat avocatul familiei.

În replică, avocatul învinuitului a îndemnat publicul să nu facă concluzii pripite. Deocamdată, edilul învinuit de comiterea accidentului nu a comentat cele întâmplate.

***

Pe 19 februarie, în satul Boldurești, raionul Nisporeni, un adolescent de 14 ani a fost tamponat mortal de un vehicul. Inspectoratul General al Poliției (IGP) preciza atunci că șoferul automobilului implicat în accident a fugit de la fața locului.

Două zile mai târziu, pe 21 februarie, oamenii legii au anunțat că șoferul, care s-a dovedit a fi edilul de Boldurești Nicanor Ciochină, a fost reținut. Mașina implicată în accident era de serviciu.

Potrivit poliției, până la reținere, bănuitul a întreprins o serie de acțiune pentru a se eschiva de la răspundere. În prima fază acesta ar fi montat plăcuța cu numărul de înmatriculare pe o mașină de marcă identică celei implicate în accident (o Dacia Duster de culoare albă), iar în seara zilei de 20 februarie ar fi înscenat un accident rutier cu implicarea mașinii deteriorate, pentru a ascunde urmele accidentului în care a fost tamponat copilul. Primarul de Boldurești pledează nevinovat. În prezent, acesta se află în arest preventiv.

Pe 27 martie, IGP a anunțat că, prin ordinul șefului instituției, Viorel Cernăuțeanu, un angajat cu funcție de conducere și unul cu funcție de execuție din IP Nisporeni au fost demiși, un polițist a fost retrogradat în funcție, iar doi s-au ales cu mustrare aspră. Cei cinci nu ar fi „acționat corespunzător, conform sarcinilor și rigorilor, în procesul de stabilire a circumstanțelor comiterii accidentului rutier și au creat impedimente celorlalți polițiști în procesul de documentare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: