Planul de pace a lui Zelenski, prezentat în fața liderilor G20: 10 condiții pentru încheierea războiului
Full Article 2 minutes read

Planul de pace a lui Zelenski, prezentat în fața liderilor G20: 10 condiții pentru încheierea războiului

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, în discursul său de la G20, a prezentat propunerile Ucrainei pentru realizarea păcii cu Rusia, care includ 10 puncte. Printre acestea se enumeră retragerea trupelor ruse, prevenirea escaladării, eliberarea prizonierilor și înregistrarea sfârșitului războiului.

„Pentru a ne elibera întregul pământ de rasiști, va trebui să luptăm încă ceva timp. (…) Vreau să vă prezint viziunea noastră despre calea către pace – cum poate fi realizată. Și nu numai pentru noi, ci și pentru voi toți, aliații și partenerii voștri”, a comunicat președintele Ucrainei.

Potrivit lui Zelenski, există un set de soluții și el dorește ca dialogul pe acest subiect să fie public, nu în culise.

„Nu ar trebui să-i fie oferite Ucrainei compromisuri. (…) Ucraina a fost întodeauna un lider în eforturile de menținere a păcii și lumea a văzut asta. Și dacă Rusia spune că ar vrea să pună capăt acestui război, să dovedească acțiunile sale”, a menționat Zelenski.

El a mai spus că „evident, nu se poate avea încredere în cuvintele Rusiei și nu va exista niciun „Minsk-3″ pe care Rusia să-l încalce imediat după încheiere”.

Propunerile Ucrainei:

  • securitatea nucleară și radiologică;
  • siguranța alimentară;
  • securitatea energetică;
  • eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților;
  • punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale și a ordinii mondiale;
  • retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților;
  • întoarcerea adevărului;
  • rezistența la ecocid;
  • prevenirea escaladării;
  • înregistrarea sfârșitului războiului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: