Platforma DA cere guvernului să adopte un set de măsuri de urgență pentru susținerea antreprenorilor
Full Article 2 minutes read

Platforma DA cere guvernului să adopte un set de măsuri de urgență pentru susținerea antreprenorilor

După combaterea pandemiei, prioritară este identificarea urgentă a surselor de supravieţuire pentru cetăţenii și antreprenorii Republicii Moldova. Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a publicat sâmbătă, 28 martie, pe pagina sa de Facebook, un set de măsuri despre care susține că ar trebui adoptate de guvern și aplicate din luna aprilie.

x

Una din măsurile de urgență ar fi rectificarea cardinală a bugetului. Alexandru Slusari  menționează că e nevoie să se renunțe la mai multe investiții capitale: în primul rând la investiții în domeniul administrației publice centrale, unde trebuie să rămână bani alocaţi pentru strictul necesar (salarii și pensii). La fel, se cere solicitarea imediată a sprijinului financiar din partea partenerilor externi și majorarea volumului împrumuturilor de la băncile comerciale de către Ministerul Finanțelor.

Un alt aspect ar fi dublarea salariilor medicilor și ale întregului personal medical și majorarea substanțială a resurselor financiare alocate pentru procurarea echipamentelor de protecție. Resurse sunt necesare și pentru finanțarea parțială a șomajului tehnic impus salariaților, precum și a sistării activităţii comercianților mici, intervenită în urma închiderii piețelor. Pe lista propunerilor este și amânarea achitării contribuțiilor sociale și medicale, precum și a TVA pentru întreprinderile din domeniile HoReCa, comerțul cu produse nealimentare și industria conexă, industria ușoară, industria din ZEL, agricultură, turism, aviație etc. pentru minimum 6 luni.

Alexandru Slusari trece pe lista măsurilor urgente și introducerea moratoriului la controalele de stat până la finele anului; necalcularea penalităților la achitarea serviciilor comunale pentru cel puțin 3 luni cu creditarea de stat a furnizorilor serviciilor respective şi negocierea guvernului și BNM cu băncile comerciale privind reeșalonarea creditelor pentru agenți economici și populație pentru cel puțin 6 luni.

Vicepreședintele Platformei DA a menționat că măsurile enunțate au fost discutate în detaliu cu mediul de afaceri şi vor urma și altele, aplicabile gradual.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: