Începând cu ziua de 3 februarie 2025 antreprenorii din Republica Moldova pot depune cereri pentru a obține compensații la energia electrică. Potrivit Ministerului Energiei, Guvernul va compensa 50% din creșterea tarifului la energia electrică pentru o perioadă de 3 luni – ianuarie, februarie și martie 2025.
Cine sunt eligibili pentru compensații
Conform autorităților, eligibili pentru compensații sunt: producătorii și procesatorii agricoli, dar și întreprinderile din industria prelucrătoare (nemijlocit cei implicați în procesul de producere).
Activitățile de bază ale agenților economici care pot beneficia de compensații sunt descrise în Clasificatorul Activităţilor din Economia Moldovei (CAEM-2), după cum urmează: agricultură, silvicultură și pescuit: 01.11 – 01.64, cu excepția 01.15; industria prelucrătoare: 10.11 – 23.20, cu excepția 10.41; 10.42; 11.01-12.00; 18.20-19.20; 20.30-20.59.
Totodată, pentru a fi eligibilă, întreprinderea trebuie să fi cheltuit cel puțin 3% din veniturile sale pe energie electrică în 2024.
Unde și cum se completează cererea
Cererea se completează online, în aplicația EVO sau pe portalul MCabinet, unde este disponibil un nou modul – COMPENSAȚII. Tot acolo poate fi urmări statutul cererilor: de la transmitere, la aprobare și plată. Pentru a completa cererea este nevoie de: numărul facturii de la furnizor și NLC; seria, numărul și data facturii în cazul în care nu dispuneți de NLC și v-a fost refacturat consumul de energie electrică; cantitatea consumată de energie electrică.
Termenul limită pentru completarea cererii este de 10 zile de la data emiterii facturii pentru energia electrică. Potrivit Ministerului Energiei, compensația va fi transferată direct în contul bancar al întreprinderii, pe baza datelor furnizate în cererea de aplicare.
Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a menționat că procedura de completare a cererii „durează maxim 5 minute”.
„Pentru a ușura și mai mult acest proces am pregătit un ghid video care arată pas cu pas cum să depui cererea: Accesează modulul „Compensații” și apasă pe butonul „Depune cererea”; Selectează compania pentru care depui cererea; Bifează factura din lista celor existente; Poți introduce manual și alte facturi, inclusiv refacturări; *Sunt eligibile spațiile unde are loc activitatea principală, precum secțiile de producție. În lipsa unei evidențe separate, se va accepta factura unică; Selectează contul bancar în care vei primi compensația Revizuiește cererea și confirmă. Cererea a fost depusă cu succes! Urmărește statutul în modulul „Compensații””, a menționat Alaiba.
Potrivit ministrului, procedura de aplicare în MCabinet este identică.
Aici poate fi văzut regulamentul cu privire la modul de compensare:
Pe 26 decembrie 2024, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul urmează să ofere compensații „pentru a menține competitivitatea companiilor moldovenești, dar și pentru a reduce din potențialul inflaționist”. Pe 30 decembrie, Recean a cerut ministrului Muncii și Protecției Sociale să vină cu măsuri suplimentare de susținere a populației „imediat ce ANRE va decide asupra noilor tarife”. Totodată a solicitat Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării să identifice companiile „care produc produse alimentare și companiile competivitatea cărora poate să fie afectată în rezultatul creșterii tarifelor la energia electrică”. Detalii AICI.
Pe 10 ianuarie, Dumitru Alaiba a anunțat că urmează să fie lansat un program care va compensa costurile energetice pentru aproximativ 10 000 de companii. El a menționat că sprijinul va viza în special industria alimentară și prelucrătoare. La fel, el anunța că programul de compensare va acoperi până la 50% din majorarea tarifelor la electricitate pentru o perioadă de 3-6 luni, în funcție de resursele financiare disponibile. Detalii AICI. Pe 16 ianuarie a fost publicată o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale în care se menționa că pentru a beneficia de compensare, întreprinderile eligibile vor depune o cerere prin intermediul portalului guvernamental MCabinet/EVO. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!