protestul veteranilor lângă MAI
Максим Андреев, NewsMaker

Platforma DA o acuză pe Grecianîi că vrea „să salveze reputația lui Dodon” și a blocat Legea privind polițele medicale gratuite pentru veterani

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) acuză conducerea parlamentului, în special pe speakerul Zinaida Grecianîi, că a blocat proiectul de lege care prevede acordarea de polițe gratuite de asigurare medicală pentru veteranii de război, indiferent dacă aceștia sunt sau nu angajați în câmpul muncii. Asta deși, anterior, proiectul de lege a fost votat în două lecturi și susținut inclusiv de unii deputați din coaliția de guvernare. 

În luna iunie, acest proiect a fost votat în prima lectură, modificările urmând să între în vigoare la 1 iulie a acestui an. Autoarea proiectului de lege, deputata Stela Macari, a propus un amendament la proiectul avizat de guvern, care prevedea ca toți veteranii de război să beneficieze de polițe medicale gratuite. Doi deputați din PDM au mers împotriva voinței majorității și au susținut inițiativa, însă în ședința din 11 septembrie, după votul în lectură finală, speakerul parlamentului a convocat o nouă ședință, susținând că s-a comis o greșeală. Deputații fracțiunii ȘOR au susținut inițiativa speakerului parlamentului, iar proiectul de lege a fost remis către comisia sesizată în fond pentru reexaminare.

„Propunerea mea a fost votată în a doua lectură la limita voturilor majorității parlamentare, pentru că doi deputați din această majoritate au votat „pro”, chiar dacă restul au fost împotrivă. Totuși, de atunci, guvernarea, prin parlamentarii săi, a căutat toate mijloacele pentru a bloca promulgarea acestei legi. (…) De această dată s-a făcut uz de o așa-zisă Notă informativă emisă de direcția generală juridică a parlamentului, în baza careia votarea acestui proiect de lege a fost declarată neconstituțională, acesta fiind remis către comisia sesizată în fond pentru reexaminare”, a relatat Macari.

Deputații Platformei DA consideră că acest gest constituie o „violare directă a votului din partament”.

„După ce acest proiect de lege a fost votat în lectură finală exact în aceeași formulă ca și în luna iulie, președinta parlamentului a decis imediat asupra convocării unei alte ședințe, prin care să anuleze acest vot. Este clar că acest precedent a deschis cutia Pandorei, fiindcă acum orice deputat ar putea pretinde revizuirea unui vot acordat anterior! De fapt, prin acest tertip regretabil, președinta parlamentului nu a făcut decât să salveze reputația lui Dodon, care ar fi fost nevoit în caz contrar să nu promulge legea, iar în plină campanie electorala asta ar fi stat rău pentru imaginea sa și ar fi ostilizat și mai mult relația cu veteranii care sunt o forță importantă a societății”, a completat Stela Macari.

Deputatul Platformei DA Vasile Năstase a declarat că membrii formațiunii iau în considerare posibilitatea sesizării Curții Constituționale, pentru că „s-a comis un precedent periculos”.

„Din păcate, a fost implicată conducerea parlamentului, în special speaker-ul, care a decis unilateral să blocheze această lege, prin revotarea într-o altă ședință. Această conducere a legislativului, inclusiv Direcția juridică, s-a transformat în Curtea Constituțională. Iată de ce, analizăm posibilitatea de a face o sesizare către Curtea Constituțională pentru a interpreta votul de ieri, pentru că acest precedent periculos poate bulversa întreaga activitate parlamentară”, a declarat Năstase.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: