Platforma DA propune ca lucrătorii medicali care au activat pe perioada de urgență să se poată pensiona mai devreme
Full Article 2 minutes read

Platforma DA propune ca lucrătorii medicali care au activat pe perioada de urgență să se poată pensiona mai devreme

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr (DA) au propus un proiect de lege care prevede diminuarea vârstei de pensionare pentru personalul medical care a activat pe perioada stării de urgență în sănătate publică. Acesta a fost prezentat de către Liviu Vovc, într-un briefing din 16 aprilie.

Potrivit inițiativei legislative, perioada de calcul pentru diminuarea vârstei de pensionare și majorarea stagiului de cotizare va fi începând cu data de 15 mai 2020, când a fost declarată pentru prima dată starea de urgență în sănătate publică.

Liviu Vovc a argumentat că presiunea mare asupra cadrelor medicale influențează starea psihologică a acestora și crește riscul de burnout (ardere profesională). Potrivit parlamentarului, acești factori s-ar putea răsfrânge asupra speranței de viață a cadrelor medicale.

„Perioada de pandemie de asemenea poate fi catalogată ca fiind muncă în condiții deosebit de grele pentru lucrătorii din sistemul medical. Iar pentru această perioadă este nevoie de reglementări legale suplimentare care să asigure posibilitatea diminuării vârstei de pensionare”, a explicat Vovc.

Potrivit inițiativei, pentru fiecare lună completă de activitate a personalului medical, vârsta de pensionare ar urma să fie diminuată cu o lună. În cazul personalului medical care desfășoară activități de combatere a COVID-19, pentru fiecare lună de activitate, vârsta de pensionare va fi diminuată cu 3 luni. Stagiul de cotizare a personalului medical, pentru fiecare zi, va fi calculat ca două zile stagiu de cotizare. În cazul personalului medical care activează în secțiile COVID, fiecare zi de activitate va fi calculată ca patru zile de cotizare.

Proiectul de lege a fost consultat cu Confederația Sindicatelor, sindicatele în sănătate, dar și cu reprezentanți ai sistemului medical.

Conform datelor Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), în prezent, în țara noastră activează 60 de mii de lucrători medicali. Dintre aceștia, 12 392 sunt medici, 22 680 personal mediu, 10 671 personal medical inferior, 11 221 personal auxiliar și circa 3 mii – alte categorii. Anul trecut, din numărul total de medici, circa 6 mii erau deja la vârsta de pensionare.

Beneficiarii acestui proiect de lege ar urma să fie 54 de mii de lucrători medicali. Dacă va fi susținută de majoritatea deputaților, legea va intra în vigoare din 1 ianuarie 2022.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: