SBU

Podul Kerci din Crimeea, atacat: Securitatea ucraineană a detonat pilonii cu peste o tonă de explozibil (VIDEO)

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că a desfășurat o nouă „operațiune unică” împotriva Podului Kerci din Crimeea, detonând explozibil plasat la baza subacvatică a pilonilor. Potrivit instituției, atacul, pregătit în secret timp de mai multe luni, nu s-a soldat cu victime civile. Este a treia operațiune împotriva Podului din Crimeea de la începutul invaziei ruse pe scară largă, în 2022, scrie The Kiev Independent.

„Astăzi, fără a provoca victime civile, primul exploziv a fost detonat la ora 4:44 dimineața”, a precizat SBU.

Conform comunicatului, suporturile subacvatice de la baza pilonilor podului au fost grav avariate, în urma unei explozii echivalente cu 1100 kg de TNT.

Operațiunea a fost coordonată personal de șeful SBU, Vasîl Maliuk, și vine la doar două zile după atacul cu drone lansat de Ucraina asupra aviației strategice ruse, pe 1 iunie.

La scurt timp, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat că a reținut în Crimeea „un agent al serviciilor de informații ucrainene”, acuzat că ar fi produs un exploziv de mare putere.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, în noaptea de 3 iunie au fost doborâte trei drone ucrainene deasupra Crimeei. Traficul pe pod a fost suspendat între orele 6 și 9 dimineața, potrivit canalelor locale de Telegram.

Podul din Crimeea, construit după anexarea ilegală a peninsulei de către Rusia în 2014, este o rută-cheie de aprovizionare și transport pentru forțele ruse în teritoriile ucrainene ocupate. Acesta  a mai suferit daune în urma altor două atacuri ucrainene: în octombrie 2022 și în iulie 2023, însă niciunul nu a reușit să-l scoată complet din funcțiune.

Construcția, cunoscută și ca Podul Kerci, are o semnificație simbolică majoră pentru Kremlin, fiind văzută ca o reafirmare a anexării ilegale a Crimeei. Valoarea proiectului s-a ridicat la 4 miliarde de dolari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: