Polița de asigurare: unele persoane scapă de amenzi, altele se vor alege cu banii achitați în surplus. Precizările autorităților 
Full Article 2 minutes read

Polița de asigurare: unele persoane scapă de amenzi, altele se vor alege cu banii achitați în surplus. Precizările autorităților 

Au fost anulate amenzile pentru persoanele care nu reușesc să achite polița de asigurare în termenul legal, iar cetățenilor care au procurat polița medicală în mod individual, dar s-au angajat în decursul anului, devenind salariați, li se va restitui plata realizată în surplus. Precizările au fost făcute de ministra Sănătății Ala Nemerenco. 

Nemerenco a venit pe 3 decembrie cu mai multe detalii în contextul poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru 2024.

Ministra a spus că angajații vor achita în continuare contribuția procentuală în FAOAM [fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală] în sumă de 9% din salariu și alte recompense.

Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală achitată în sumă fixă vă rămâne aceeași – 12.636 lei. Perioada de procurare a poliței în sumă fixă rămâne aceeași: 1 ianuarie – 31 martie cu aplicarea facilităților de reducere la procurarea acesteia până la 31 martie”, a menționat Nemerenco, adăugând că polița de asigurare medicală procurată în sumă fixă este activă din ziua procurării.

Oficialul a mai declarat că perioada de valabilitate a poliței de asigurare medicală procurată în mod individual, în acest an va fi prelungită până la 31 ianuarie a anului viitor și această măsură va fi aplicată în fiecare an.

Au fost anulate amenzile pentru persoanele care nu reușesc să achite polița de asigurare în termenul legal. Cetățenilor care au procurat polița medicală în mod individual, dar s-au angajat în decursul anului, devenind salariați, li se va restitui plata realizată în surplus”, a mai comunicat ministra.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), peste 95 de mii de cetățeni au plătit, în perioada 1 ianuarie – 30  noiembrie 2023, prima în sumă fixă. Numărul este în creștere cu circa 32 de mii față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe 1 decembrie, CNAM a anunțat că persoanele care au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul în curs vor rămâne asigurați până pe 31 ianuarie a anului viitor, cu o lună mai mult decât în prezent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: