baltnews.lt

Polonia ar putea fi nevoită să părăsească Uniunea Europeană. Care este motivul

Polonia ar putea fi nevoită să părăsească Uniunea Europeană din cauza proiectului privind reforma justiției, care intră în contradicție cu jurisdicția europeană, informează BBC. Avertizarea vine din partea Curții Supreme a Poloniei.

„Contradicțiile dintre legislația poloneză și cea europeană vor conduce probabil la o intervenție din partea instituțiilor Uniunii Europene cu privire la încălcarea tratatelor UE, iar pe termen lung, la necesitatea de a părăsi Uniunea Europeana”, se arată într-o declarație a Curții Supreme.

Potrivit BBC, noile propuneri țin de faptul că judecătorii ar putea fi obligați să demisioneze dacă critică sau pun sub semnul întrebării reformele din justiție. De asemenea, magistrații ar putea fi demiși dacă vor contesta numirile făcute de Consiliul Național al Judecătorilor.

La rândul lor, judecătorii spun că noile propunerile amenință primatul dreptului european și ar putea fi o încercare de a bloca sistemul judiciar.

Menționăm că Polonia a fost deja adusă în fața Curții Europene de Justiție din cauza unor reforme mai vechi legate de judecători, pe care a fost obligată să le retragă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: