Agenția de Mediu a stabilit că, în urma incendului, din 20 ianuarie, de la Portul Giurgiulești, nivelul de poluare al aerului este unul sporit. Informația a fost confirmată într-un comunicat emis de Ministerul Mediului.
Agenția a constatat că nivelul de poluare a aerului în zonă se menține sporit privind conținutul de fenol, care s-a atestat în limetele de la 1,2 până la 3,3 ori depășire a normei sanitare.
„Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, în comun cu laboratorul mobil din România au prelevat probe de aer în diferite locații de la locul incidentului și pentru diferite condiții meteorologice. Rezultatele probelor efectuate de autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România necesită a fi procesate și validate după care vor fi făcute publice în timp util”, se arată în comunicat.
Amintim că, în dimineața de 20 ianuarie, un nou incendiu a izbucnit pe teritoriul Portului Giurgiulești. IGSU a precizat că a luat foc rezervorul nr.2 al Portului. Se menționa că un alt rezervor cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui a luat foc.
Amintim că un incident similar a avut loc și pe 16 ianuarie 2023. Din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. Atunci au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care mai multe zile au acționat pentru localizarea și lichidarea totală a arderii.
Întreprinderea „Trans-Oil Moldova” informa că incendiul din Portul Giurgiulești s-ar fi produs din cauza unei pene de curent. Întreprinderea mai preciza că incendiul s-a produs la silozul numărul 6 al elevatorului de păstrare a șrotului al uzinei de ulei „Danube Oil Company” din Portul Giurgiulești.