Popescu a discutat cu Lavrov despre Transnistria: „Retragerea trupelor ruse rămâne o prioritate”
Full Article 3 minutes read

Popescu a discutat cu Lavrov despre Transnistria: „Retragerea trupelor ruse rămâne o prioritate”

Pe 17 noiembrie, Moscova a găzduit o întâlnire între ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu și ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Ambii au remarcat că negocierile au fost „constructive și prietenești”, iar părțile intenționează să aprofundeze cooperarea. Totodată, Popescu a subliniat că retragerea trupelor ruse rămâne o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova.

După întrevedere, șefii ministerelor de externe din Moldova și Rusia au semnat o declarație cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie și cooperare dintre Rusia și Moldova. Popescu și Lavrov au aprobat și un plan de consultări între ministere pentru 2022-2023. Ulterior, oficialii au susținut o conferință de presă și au remarcat că negocierile au fost „constructive”.

„Negocierile au fost constructive, într-o manieră prietenească. Am subliniat interesul pentru promovarea parteneriatelor în diferite domenii, în ceea ce a afirmat în repetate rânduri doamna Sandu. Interesul a fost pe deplin confirmat astăzi – menținerea liniei de echilibru”, a declarat Lavrov.

Vicepremierul Nicu Popescu a adăugat că părțile sunt deschise pentru soluționarea problemelor de actualitate din agenda bilaterală.

„Am confirmat atitudinea reciprocă în toate domeniile relațiilor moldo-ruse, inclusiv în chestiunile la care nu s-au găsit soluții”, a spus Popescu.

Despre Transnistria

Unul dintre subiectele discuțiilor a fost reglementarea transnistreană. Astfel, Lavrov a remarcat că Rusia va continua să acționeze ca mediator și garant în soluționarea conflictului transnistrean.

„Așteptăm cât mai curând organizarea întâlnirilor în format „5 + 2”. Am discutat despre perspectivele de cooperare prin CSI și continuarea cooperării prin ONU, OSCE”, a spus șeful Ministerului rus de Externe.

La rândul său, Popescu a adăugat că „retragerea trupelor ruse rămâne o prioritate pentru politica externă a Republicii Moldova”. El a subliniat, de asemenea, importanța îndepărtării și distrugerii munițiilor păstrate la Cobasna. Potrivit acestuia, atât Moldova, cât și Rusia sunt interesate de acest lucru.

Despre relațiile economice moldo-ruse

De asemenea, miniștrii au discutat despre consolidarea schimburilor comerciale între țări, posibila eliminarea a restricțiilor la importul produselor moldovenești în Rusia. Potrivit lui Popescu, aceasta se referă la articole tradiționale de export către Rusia. Lavrov a confirmat și posibilitatea furnizării Moldovei a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului.

De asemenea, miniștrii au abordat probleme legate de „criza gazelor” din Moldova și semnarea unui contract între Moldovagaz și Gazprom.

„Am discutat și despre cooperarea în sectorul energetic, inclusiv despre un contract care a fost semnat recent, care indică posibilitatea unei cooperări într-o manieră pragmatică”, a spus Popescu. Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, Lavrov a confirmat că nu există acum neînţelegeri între ţări pe „problema gazelor”.

A fost abordat și subiectul privind cooperarea în sfera umanitară. Potrivit lui Lavrov, s-a discutat și despre păstrarea limbii ruse în sistemul de învățământ din Republica Moldova.

Nicu Popescu l-a invitat pe Serghei Lavrov să întreprindă o vizită la Chișinău.

***

Amintim că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu se află într-o vizită de lucru de două zile la Moscova. Popescu a ajuns acolo la invitația omologului său rus, Serghei Lavrov. Aceasta este prima vizită a ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene în Rusia după numirea unui nou guvern în Moldova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: