„Poporul se teme de parcă vin ocupanții”. Cum a votat Găgăuzia. Reportaj BBC
Full Article 2 minutes read

„Poporul se teme de parcă vin ocupanții”. Cum a votat Găgăuzia. Reportaj BBC

Jurnaliștii de la BBC au filmat un reportaj despre locuitorii Găgăuziei, în contextul alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie. Majoritatea celor intervievați și-au manifestat susținerea pentru Igor Dodon și au recunoscut că își doresc o apropiere de Rusia. Mai mult, în reportaj se arată că în ajunul turului II de scrutin, de ziua tăcerii, a fost încălcată legislația electorală, iar postul de televiziune din Comrat a difuzat un spot în care Maia Sandu apare într-o lumină negativă.

La alegerile prezidențiale din Moldova, Igor Dodon a primit numărul maxim de voturi în sudul Moldovei, în autonomia găgăuză. Locuitorii nu l-au susținut pe noul președinte, Maia Sandu.

În ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Moldova, pe 14 noiembrie, jurnaliștii au discutat cu sătenii și au întrebat cine, în opinia lor, ar trebui să câștige.

„Dacă Igor Nikolaevici va câștiga, cred că Moldova va înflori împreună cu țarul rus Vladimir Vladimirovici Putin”, a spus unul dintre săteni.

Unii cetățeni erau încrezuți că Dodon va câștiga în turul doi al alegerilor, în timp ce alții credeau îm victoria Maiei Sandu. „Cred că Dodon va câștiga”, a spus un locuitor al satului Etulia. O altă femeie l-a întrerupt: „Cred că câștigă Sandu. Nu, nu mă deranjează să câștige Dodon, dar așa simt eu”.

De asemenea, jurnaliștii i-au întrebat pe localnici ce se va întâmpla dacă Maia Sandu va deveni președinte.

„Ce se poate, nu se va întâmpla nimic. Poate că va fi mai bine, nu știu. Ne-am săturat atât de mult. Nici unul, nici celălalt, nimic nu ne ajută”, a spus un locuitor din Etulia.

Menționăm că în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova în autonomia Găgăuză au votat 68 563 de alegători (52%), cu 14 880 mai mulți decât în turul întâi.

În regiune, Maia Sandu a obținut 5,41% dintre voturi, iar oponentul său, Igor Dodon, a acumulat 94,59%.

Amintim că potrivit rezultatelor finale, Maia Sandu a obținut 57,75%, iar Igor Dodon, candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor -42,25%. Rata de participare la vot a constituit 52,78%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: