Mihai Popșoi a comentat, pentru prima dată de la numirea sa în funcția de ministru de Externe, plecarea de la Parlament, unde a deținut funcția de vicepreședinte al Legislativului. Popșoi susține că cea care i-a propus să preia mandatul de șef al diplomației de la Chișinău, după demisia lui Nicu Popescu, a fost președinta Maia Sandu. Candidatura, susține oficialul, a fost agreată inclusiv de prim-ministrul Dorin Recean și membrii partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), fondat de Maia Sandu.
„Propunerea a venit, firește, de la doamna președinte, împreună cu domnul prim-ministru. La fel, a fost convenită cu toți colegii din partid (nr. red: PAS). Este un consens, dacă putem spune așa, vizavi de această poziție, de asumare a acestui portofoliu”, a declarat Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova.
Întrebat dacă au fost analizate și alte candidaturi pentru funcția de viceprim-ministru și ministru de Externe, Mihai Popșoi a declarat că „cel mai bine” ar fi ca întrebarea respectivă să-i fie pusă președintei Sandu. „Eu nu cunosc despre alte candidaturi”, a precizat oficialul.
În ceea ce privește plecarea de la Parlament, Popșoi a declarat că decizia a fost luată ușor, în condițiile în care deține inclusiv funcția de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare.
„Nu mi-a fost greu. (…) Nu că nu mi-am dorit funcția, dar nu aveam de ales în sensul în care sunt vicepreședinte al partidului de guvernare și atunci când doamna președinte vine și îți propune o funcție în Guvern, în calitate de vicepreședinte al partidului nu prea ai multă marjă de manevră. De aceea mi-am asumat și sunt sigur că împreună cu toată echipa atât de la Parlament, Guvern și Președinție, mai cu seamă împreună cu colegii de la Ministerul de Externe, vom îndreptăți așteptările atât a doamnei președinte, cât și a tuturor celorlalți colegi”, a conchis Popșoi.
Amintim că Mihai Popșoi a fost învestit în funcția de vicepremier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene pe 29 ianuarie, după ce Nicu Popescu și-a anunțat demisia din aceste funcții. Popșoi a declarat că una dintre prioritățile mandatului său este consolidarea dialogului și a relațiilor cu România, Ucraina, SUA și UE. Întrebat cum vede relația dintre Rusia și Moldova de mai departe și ce va face în această privință din funcția de șef al diplomației, Popșoi a declarat că Chișinăul va avea în continuare o abordare „principială”, bazată pe interesul cetățenilor moldoveni. „În diplomație mereu este loc de dialog”, a conchis el, chiar dacă, potrivit lui, Rusia este, „cu certitudine”, „un interlocutor dificil”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!