Porumbei din Chișinău, infectați cu Newcastle. Ce reprezintă virusul și cât este de periculos pentru oameni
Full Article 2 minutes read

Porumbei din Chișinău, infectați cu Newcastle. Ce reprezintă virusul și cât este de periculos pentru oameni

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) anunță că pe teritoriul Republicii Moldova au fost confirmate 3 focare de pestă porcină africană la porci domestici, un focar de pestă porcină africană la mistreți și un focar de boală de Newcastle la porumbei. Cel din urmă a fost depistat în municipiul Chișinău. 

În perioada 11-19 martie, Agenția declară că au fost confirmate 3 focare de pestă porcină africană la porci domestici: două focare în raionul Ungheni, localitatea Costuleni, și un focar în raionul Soroca, localitatea Oclanda.

La fel a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la mistreți în raionul Ungheni, proximitatea localității Buzduganii de Jos.

Totodată, în aceeași perioadă a fost confirmat un focar de boala de Newcastle la porumbei în municipiul Chișinău.

„Sunt întreprinse măsurile de eradicare a focarului, conform Hotărârii Guvernului nr. 1085/2017 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de combatere a bolii de Newcastle (pseudopesta aviară)”, comunică ANSA.

De la prima menționare în 1926, boala de Newcastle este considerată endemică în multe țări. Sursa principală de infecție o reprezintă păsările bolnave care elimină virusul prin secrețiile respiratorii, fecale, ouă și chiar prin foliculii penelor, precum și carcasele păsărilor bolnave.

Păsările trecute prin boală, ca și cele rezistente și care fac forme oculte, pot fi purtătoare și excretoare de virus timp îndelungat. Pătrunderea virusului în organism se face de obicei, pe cale respiratorie și digestivă.

Potrivit agro-tv.ro, la om incubaţia durează doar 2-3 zile şi poate apărea conjunctivita, letargie, frisoane şi febră. Recuperarea durează cam 3 săptămâni. Omul poate lua boala prin consum de carne de pasăre şi ouă contaminate şi mai rar de la păsările de companie. Boala se poate transmite de la om la om şi chiar de la om bolnav la păsările de companie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: