24tv.ua

Povestea dramatică a fetiței ucise la Vinnița. Se refugiase din Kiev și s-a filmat în clipul Elenei Zelenski

Irina Dmitrieva, mama fetiței de 4 ani care a decedat în urma atacului din Vinnița, se află la moment în stare gravă la spital. Înainte de atac, mama fetiței a postat imagini video în timp ce se plimba cu Liza. La scurt timp după bombardament, pe rețelele sociale a apărut un video cu căruciorul răsturnat și copilul decedat. Potrivit The Insider, Liza și mama ei au venit la Vinnița pentru a fi departe de capitala Ucrainei, în jurul căreia au loc bombardamente. 

Irina Dmitrieva era activă pe Instagram. Acolo vorbea despre educația Lizei – un copil cu nevoi speciale. Imediat, după începerea războiului, tatăl Lizei a dus-o departe de Kiev – la Vinnița. Acolo, mai târziu, a venit mama fetiței, după care tatăl ei a revenit în capitala Ucrainei.

În mai, Irina Dmitrieva a spus că fiica ei a fost diagnosticată cu artrită reumatoidă. Problemele fetei au început încă în decembrie 2021. Urmând un curs de tratament la Kiev. Cu timpul situația s-a înrăutățit, fata a început a șchiopăta și „să se plângă de durere”. 

La Vinnița, Liza a fost din nou supusă unor examinări complete și a urmat un tratament, scrie The Insider.

La sfârșitul lunii mai, Liza a plecat pentru o perioadă scurtă de timp la tatăl ei la Kiev. În acest timp, aflându-se și ea la Kiev, mama fetiței comunica internauților că învăța teoria pentru a susține examenul auto.

În iulie, Irina Dmitrieva a postat ultimele fotografii cu Liza. Mama fetiței era fericită că a avut ocazia să meargă la o ședință foto cu fiica ei, într-un lan de levănțică. „Sunt atât de încântată că sunt un exemplu pentru copilul meu. Ea copiază absolut totul – dansurile, mișcările, pozele în fața oglinzii. Dacă eu fac sport – ea tot, dacă mă machiez – ea repetă. Se spune corect, că trebuie să te educi mai întâi pe tine”, se împărtășea mama fetiței cu utilizatorii rețelei de socializare.

tsn.ua

În ultima fotografie cu fiica ei din lanul cu levănțică, femeia a scris despre „criza de la 3 ani” și dificultățile de a crește copilul.

„Nu ascultă, face totul invers, intenționat. Ne îmbrăcăm acum cu isterie. Spune „nu” la tot ce zic eu. Unde este îngerul meu? Era un copil ascultător. Mă bucură doar că acesta este un salt în dezvoltare și trebuie doar să-l treci. Dar am înscris-o deja la psiholog. Toate problemele trebuie rezolvate imediat”, comunica femeia, pe Instagram.

După știrea cu moartea fetiței, soția președintelui ucrainean Elena Zelenski a scris pe Twitter că o cunoștea pe Liza. Ea a postat un video, în care s-au filmat de Crăciun.

Videoclipul a fost filmat în 2021 cu participarea copiilor cu nevoi speciale. Liza avea sindromul Down.

„Am cunoscut-o pe această fetiță minunată în timp ce înregistram un video pentru sărbătorile de Crăciun. Un copil luminos, sincer, vesel, care a crescut în dragoste. Micuța obraznică a reușit atunci să picteze în jumătate de oră cu culori nu numai pe ea, rochia ei de sărbătoare, ci și pe toți ceilalți copii, pe mine, cameramanii și regizorul. Uitați-vă la ea vie, vă rog. Plâng împreună cu cei apropiați ei”, a scrie Elena Zelenski.

Cu o oră înainte de bombardamentul din Vinnița, Liza și mama ei se plimbau, iar fetița împingea un cărucior. Acesta este ultimul videoclip al copilei.

La locul morții copilului, la Vinnița, sunt aduse jucării și flori.

Amintim că pe 14 iulie, la doar 100 km de granița cu Republica Moldova, trupele rusești au atacat cu rachete orașul Vinnița. A fost deteriorat un bloc cu oficii, Casa ofițerilor și blocurile locative din apropiere. Cel puțin 22 de persoane, inclusiv copii, și-au pierdut viața. Peste 110 persoane au fost rănite. Rusia a declarat că a țintit asupra obiectivelor militare.

Menționăm că în legătură cu acțiunile Rusiei în Ucraina, Republica Moldova și alte peste 40 de state au semnat o declarație comună. Și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina în procesul său de la Curtea Internațională de Justiție a ONU. Și au cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru invadarea teritoriului ucrainean și să fie obligată să repare pagubele provocate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Justiției

Fostul șef al CNA, Iulian Rusu, desemnat membru în comisia Vetting: alături de cine va evalua judecătorii și procurorii

Parlamentul a desemnat noi membri ai comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, printre care și Iulian Rusu, ex-șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), implicat într-un scandal după ce fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut dezvăluiri despre un presupus „șantaj cu informații compromițătoare” asupra judecătorilor.

În urma hotărârilor aprobate de Parlament, Gerrit-Marc Sprenger, Marcel van de Wetering și Iulian Rusu au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Candidaturile lui Gerrit-Marc Sprenger și Marcel van de Wetering au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar candidatura lui Iulian Rusu a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Marcel van de Wetering are o experiență de peste 30 de ani în domeniul justiției, pe care a obținut-o activând în Regatul Țărilor de Jos. Iar Gerrit-Marc Sprenger a fost, anterior, observator al procesului de vetting a judecătorilor și procurorilor desfășurat în Albania.

Iulian Rusu este de profesie jurist. Este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă, de peste 20 de ani, activând inclusiv în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției și director al Centrului Național Anticorupție.

Totodată, Pierangelo Padova, Laura Oana Ștefan și Ion Graur au fost desemnați în calitate de membri în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Candidaturile lui Pierangelo Padova și Laura Oana Ștefan au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar cea a lui Ion Graur – de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Pierangelo Padova a activat mai mulți ani în sistemul de drept din Republica Italiană. Laura Oana Ștefan are o experiență de peste 20 de ani în domeniul dreptului, activând atât în sectorul public, cât și cel privat. De asemenea, a fost expert pentru diverse instituții internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Mondială, PNUD. Ion Graur are o experiență vastă în domeniul dreptului și, anterior, a fost expert în mai multe organizații internaționale, printre care Consiliul Europei.

Comisiile de evaluare sunt formate din câte nouă membri, numiți cu votul a 3/5 din deputații aleși, iar cinci dintre aceștia sunt propuși de partenerii de dezvoltare. Cinci dintre ei sunt propuși de partenerii de dezvoltare.

***

Amintim că în aprilie, fFosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”.

Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție (CNA). A fost numit în funcție, pentru un mandat de cinci ani, în februarie 2023. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. În octombrie 2023, Iulian Rusu și-a dat demisia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: