Precizările CEC, după suspendarea alegerilor din Bălți. Va putea Marina Tauber să candideze peste câteva săptămâni?
Full Article 2 minutes read

Precizările CEC, după suspendarea alegerilor din Bălți. Va putea Marina Tauber să candideze peste câteva săptămâni?

Deocamdată nu este clar dacă Marina Tauber va putea să candideze pentru șefia Primăriei mun. Bălți, după ce procesul electoral va fi reluat. O spune membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica. În cadrul unei conferințe de presă din dimineața de 5 decembrie, oficialul a declarat că, pe de o parte, pentru încălcarea legislației electorale, concurenții se exclud din cursă. Pe de altă parte, totul depinde de decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Pavel Postica a a amintit că, la această etapă, procesul electoral în mun. Bălți este suspendat. Acesta a precizat că, în cazul în care, decizia CSJ, care este irevocabilă, va fi adoptată în favoarea Marinei Tauber, membrii CEC se vor întruni în ședință și vor lua o decizie privind reluarea procesului electoral.

„Potrivit legislației electorale, concurenții electorali care sunt responsabili de încălcarea legislației electorale, tehnic, se exclud din cursa electorală. Dar la această etapă, atâta timp cât nu există o ultimă decizie irevocabilă  a Curții Supreme de Justiție, cred că este prea devreme să facem anumite concluzii”, a menționat Postica.

Amintim că, în dimineața de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare în mun. Bălți, Curtea de Apel Bălți a decis să mențină hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În consecință, CEC a anunțat că alegerile sunt suspendate.

În primul tur de scrutin, Marina Tauber a acumulat cele mai multe voturi în calitate de concurent electoral. CEC a depistat, însă, că aceasta a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: