Premierul României, reacție la introducerea „limbii române” în Constituția Moldovei: „Recunoașterea adevărului istoric și științific”
Full Article 2 minutes read

Premierul României, reacție la introducerea „limbii române” în Constituția Moldovei: „Recunoașterea adevărului istoric și științific”

Premierul român Nicolae Ciucă a apreciat adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău legii prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în toată legislația. Oficialul a calificat adoptarea legii drept „recunoașterea adevărului istoric”, care reconfirmă comunitatea de cultură și limbă dintre țările noastre.

„Salut adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a legii prin care limba română primește statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Recunoașterea adevărului istoric și științific reconfirmă comunitatea de cultură și limbă de pe cele două maluri ale Prutului. Reafirm sprijinul pe care România îl acordă necondiționat Republicii Moldova în parcursul european, pentru dezvoltarea economiei și bunăstarea tuturor cetățenilor săi. Pe această cale, reiterez susținerea Guvernului României pentru suveranitatea, integritatea teritorială și stabilitatea statului vecin”, a scris premierul român pe Facebook.

Amintim că în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare din 16 martie.

De menționat că inițiativa a fost susținută doar de fracțiunea PAS și deputatul independent Gaik Vartanean. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au venit cu mai multe pancarte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: