nobelprize.org

Premiul Nobel pentru chimie 2023, acordat pentru trei cercetători din SUA. Ce au descoperit

Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a făcut publice numele laureaților Premiului Nobel pentru chimie 2023. Este vorba despre Moungi Bawendi, Louis Brus şi Alexei Ekimov, care au fost premiați pentru „descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”, relatează Digi24.ro.

Premiul Nobel pentru chimie 2023 recompensează descoperirea şi dezvoltarea punctelor cuantice, nanoparticule atât de mici încât dimensiunea lor le determină proprietăţile.

Aceste cele mai mici componente ale nanotehnologiei îşi răspândesc acum lumina de la televizoare şi lămpi cu LED-uri şi pot, de asemenea, să ghideze chirurgii atunci când îndepărtează ţesuturi tumorale, printre multe alte lucruri.

Toţi cei care studiază chimia învaţă că proprietăţile unui element sunt guvernate de numărul de electroni pe care îi are. Cu toate acestea, atunci când materia se micşorează până la dimensiunile nanometrice, apar fenomene cuantice, care sunt guvernate de dimensiunea materiei.

Laureaţii Premiului Nobel pentru chimie din 2023 au reuşit să producă particule atât de mici încât proprietăţile lor sunt determinate de fenomene cuantice. Particulele, care se numesc puncte cuantice, au acum o mare importanţă în nanotehnologie.

Cine sunt laureaţii

Moungi Bawendi – profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, MA, SUA

Louis Brus – profesor la Universitatea Columbia, New York, NY, SUA

Alexei Ekimov – fost cercetător şef la Nanocrystals Technology Inc., New York, NY, SUA.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal şi K. Barry Sharpless „pentru dezvoltarea chimiei clicurilor şi chimiei bioortogonale”.

Suma premiului Nobel pentru 2023 este stabilită la 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ un milion de dolari – n. red.)1 pentru fiecare premiu Nobel complet.

Medalia Premiului Nobel pentru Chimie a fost concepută de sculptorul şi gravorul suedez Erik Lindberg şi reprezintă natura sub forma unei zeiţe asemănătoare cu Isis, care iese din nori şi ţine în braţe o cornucopia. Voalul care îi acoperă faţa rece şi austeră este ţinut sus de geniul ştiinţei.

114 premii Nobel pentru Chimie au fost decernate din 1901 până în prezent. 25 de premii în Chimie au fost împărţite de doi laureaţi. Opt femei au primit premiul pentru chimie până în prezent.

Două persoane, Frederick Sanger şi Barry Sharpless, au primit premiul pentru chimie de două ori.

35 de ani a fost vârsta celui mai tânăr laureat în chimie din istorie, Frédéric Joliot, care a primit premiul Nobel în 1935. 97 de ani a fost vârsta celui mai în vârstă laureat în chimie, şi cel mai în vârstă laureat din istorie, John B. Goodenough.

Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunţat, joi, de Academia Suedeză, urmat, vineri, de Nobelul pentru Pace iar cel pentru Ştiinţe Economice pe 9 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: